11 asja, mida mõistavad vaid suure pere liikmed

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Suure pere puhul on hea see, et sa ei tunne end kunagi üksikuna, sest keegi on alati peale sinu ka kodus. Teisest küljest võib seda ka pidada negatiivseks, sest sa ei saa peaaegu kunagi üksi olla.

Milliseid asju mõistavad veel vaid need, kes on kasvanud suures peres? Cosmopolitan.com tõi 11 näidet.

1. Aeg üksinda olemiseks on kõrges hinnas. Kui jagad tuba mitme inimesega, siis hakkad üksiolekut lausa taga igatsema. Võid ju minna mõnda teise tuppa, et veidi rahu ja vaikust nautida, kuid tõenäoliselt on seal juba keegi ees. 

2. Üksi on väga-väga imelik olla. Kui oled üles kasvanud suures peres ja ühel hetkel kolid eraldi elama, siis on esialgu väga imelik olla vaikuses. Oled harjunud sellega, et keegi segab sind pidevalt või pead kedagi kogu aeg ruumist välja saatma, et üksi olla. Lõpuks õpid sa aga nautima seda, et sa ei pea oma isiklikku ruumi kellegagi jagama.

3. Lärm on normaalne. Lapsed on lärmakad. Mitu last koos on veel eriti lärmakad. Eriti hea on see, kui elate eramajas, sest siis ei häiri lärm naabreid ja alati saab lapsed õue saata, kus neil on võimalus joosta ning kisada nii palju, kui süda soovib.

4. Suure pere lapsed on iseseisvamad. Kuna suures peres on palju lapsi ja lärmi, peab igaüks neist ise õppima, kuidas enda eest seista, kuidas oma asjadega toime tulla ja kuidas oma häält kuuldavaks teha.

5. Pole tarvis saata lapsi naabrite või sõprade juurde. Koolivaheajal ei pea suurpere vanemad muretsema sellepärast, kes lapsi vaheajal lõbustab: kui majas on peaaegu terve jalgpallimeeskond, saavad lapsed vabalt ise hakkama.

6. Sul pole isiklikke asju ega riideid. Suures peres on täiesti normaalne see, et kui üks laps kasvab riietest välja, «pärandab» ta need järgmisele. Seetõttu ei saa väita, et üks või teine särk oleks sinu oma, kui seda on eelnevalt kandnud juba üks või isegi kaks inimest.

7. Suurel perel kujuneb välja teatud maine. Kui suurpere lapsed käivad kõik ühes koolis, siis esimesed 2-3 last loovad õpetajate ja treenerite juures perest teatud kuvandi ning nooremad peavad ka vastama sellele samale kuvandile.

8. Iga õhtusöök on kui pidusööming. Kui tavaline perekond katab laua uhkelt mõne tähtpäeva puhul, siis suure pere jaoks on iga söögikord kui suursündmus, kuna laual on nõusid ja toitu väga paljudele.

9. Keegi jätab alati kokkutulekule tulemata. Kui peres on palju liikmeid, siis on üsna keeruline leida aega, mil kõigile (ja kõigi peredele) sobiks kokku saada. 

10. Majapidamistöid on üsna lihtne teha. Kui kodus on palju lapsi, siis võib seal tekkida ka palju segadust, ent osav ema oskab lapsi kasvatada nii, et lapsed aitaksid kodus ka majapidamistöid teha. Seetõttu võib täiskasvanuna olla üsna harjumatu, kui pead oma kodus kõik koristustööd ise ära tegema.

11. Keegi ei mõista, kuidas saavad suure pere vanemad hakkama. Aga kuidagi see neil siiski õnnestub ja kõrvaltvaatajale võib jääda mulje, et mitme lapse kasvatamine polegi teab kui keeruline. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles