Uuring: partnerite välimus suhteõnne ei mõjuta

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Psühholoog Lucy Hunt avaldas väljaande Psychological Science värskes numbris oma uuringu, millega tõestas, et suhte edukust ei mõjuta mitte mingil moel see, kui atraktiivne kumbki partner on.

Sellisele järeldusele jõudmiseks küsitles Hunti uurimisrühm 167 püsisuhtes olevat paari. Nad palusid igal osalisel täpselt määrata, kui rahul keegi praegu oma suhtega on. Peale selle hindas kõiki uuringus osalevate meeste ja naiste välimust koolitatud teadlaste rühm, edastab Psychology Today. 

Üllatavalt leiti, et kütkestav välimus pole suhterahuloluga mitte mingil viisil seotud. «Me leidsime, et partnerid, kes on võrdselt atraktiivsed, ei ole oma suhtega rohkem rahul kui need, kelle puhul välimus pole võrdsel tasemel,» selgitas teadlane. «Täpsemalt, meie valimis olnud paaride juures ei leidnud me mingit seost partnerite atraktiivsuse ja suhtega rahulolu vahel nii meeste kui naiste puhul.»

On see tõend, et me peaksime oma pealiskaudseid instinkte kallima välimuse puhul ignoreerima? Hunt seda mõtet ei toeta, sest pole tõendeid, mis näitaksid, et partneri leidmisel poleks välimus üldse oluline. «Füüsiline atraktiivsus iseenesest on romantilise partneri puhul üks kõige järjepidevam ja ihaldatuim omadus,» ütles teadlane.

Pealegi, kuigi teadlased võivad anda atraktiivsusele oma hinnangu, on ilu siiski vaataja silmades. 

«Taju kallima atraktiivsusest võib aja jooksul muutuda ja «keskmisest» arvamusest tublisti kõrvale kalduda. Seega kui mõni kõrvalseisja võib hinnata ühe inimese välimust täiesti keskpäraseks, siis tema partner võib teda ikkagi keskmisest ilusamaks pidada. Lühidalt öeldes ei tähenda see, et välimus poleks oluline, vaid et arusaam atraktiivsusest võib aja jooksul muutuda unikaalsemaks, kui inimesed õpivad teineteist lähemalt tundma.»

Hunti uurimus näitab, et sarnane välimus ei tee meest ja naist ei õnnelikumaks ega õnnetumaks. Samas nendib teadlane, et teemat tuleks veel põhjalikumalt uurida, sest on leitud ka väheseid vastupidiseid näiteid. Sellegipoolest on nimetatud uuringul hea õppetund kõigile: välimus ei tähenda veel kõike. On veel palju teisi omadusi (intelligentsus, truudus jne), mis teevad kellestki hea kaasa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles