Üllatavad asjad, mis võivad tekitada vistrikke

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Jumestaja Mary Schook jagab portaalis Cosmopolitan.com, millised üllatavad asjad võivad vistrikke tekitada.

  • Nutitelefon

Kui sa räägid pidevalt telefoniga ja hiljem märkad, et vistrikud tekivad kohtades, kus telefon puudutab su nägu, siis võib põhjuseks olla see, et nutitelefon on kaetud bakteritega. Telefoni katsudes kanduvad sõrmedelt ja kätelt kõik pisikud telefonile ning sealt edasi näonahale. Puhasta oma telefoni regulaarselt puhastavate salvrättidega.

  • Madal D-vitamiini tase

Kui keha tunneb D-vitamiinist puudust, ei saa ta normaalselt töötada ja immuunsüsteem muutub nõrgemaks. See tähendab, et sa võid kergemini haigeks jääda ja bakterid võivad su kehasse tungida ning aknena nahapinnal välja lüüa. Anna kehale D-vitamiini, mida on võimalik saada kas päikeselt või võttes toidulisandit.

  • Vesi

Kui pesemisvees on liiga palju mineraale, võivad need mõjutada naha pH-taset. Kui pH-tase on tasakaalust väljas, võib ohtu sattuda naha pealmine kiht ning tekivad vistrikud. Teatud mineraalid võivad nahale ladestuda ja koos higi, mustuse, rasu ning bakteritega teha nahale palju liiga. Nägu võiks pesta keedetud veega – see kõlab tüütult, aga keedetud vesi mõjub nahale paremini kui kõrge mineraalide sisaldusega vesi. Võid ka soetada spetsiaalse dušifiltri, mis puhastab vett.

  • Kohv

Kohv tõstab happesuse taset ja see võib pH-taseme normist välja lüüa ning tekitada nahapõletikku, mis väljendub mitmel erineval moel (kõige levinum variant on see, et suu ümbrusesse tekivad väikesed vistrikud). Joo kohvi asemel rohkem vett või teed ja ürita kohvi joomist piirata.

  • Unepuudus

Õhtul teleri vaatamine või Instagrami jälgimine võib aju segadusse ajada, kuna elektroonilistest vidinatest kiirgav valgus jätab mulje, et on päevane aeg. See võib häirida ööpäevast rütmi, mis segab und, muudab immuunsüsteemi nõrgemaks ja tekitab stressi. Kõik need asjad võivad soodustada vistrike teket. Pane magamise ajaks telefon endast eemale. Kui sa ei suuda niisama uinuda, loe näiteks raamatut, sest see aitab ajul rahuneda.

  • Paks jumestuskreem

Liiga paksu koostisega meigitooted võivad poore ummistada, mistõttu ei pääse rasu normaalselt välja. Samuti võivad need mustust ligi tõmmata ja kui mustus jääb pikaks ajaks nahale, võib juhtuda, et tekivad vistrikud. Kui sa ei soovi oma meigitooteid välja vahetada, veendu, et sa võtaksid õhtul meigi korralikult maha. Kui nahk on korralikult puhastatud, siis ei teki ka vistrikud nii kergelt.

  • Suhkur

Kui soovid, et su näonahk püsiks puhtana, võiks vältida toiduaineid, mis sisaldavad suures koguses suhkrut ja nisujahu. Suures koguses ei mõju kumbki toiduaine nahale hästi. Ürita oma menüüd tasakaalustada ja veendu, et sööksid piisavalt valke ja kiudaineid. Joo ka ohtralt vett, et ei tekiks vedelikupuudust.

  • Ilutooted

Kui oled otsustanud proovida mõnda uut ilutoodet, anna sellele veidi aega, ära loobu ilutootest seetõttu, et sa ei näe kiireid tulemusi. Pidev ilutoodete vahetamine võib mõjutada naha pH-taset ja selle tasakaalust välja lüüa. Kui katsetad mõnda vananemisvastast toodet, proovi seda kõigepealt oma laubal ja kaelal, et näha, kas see tekitab vistrikke või mitte. Proovi uut toodet kolm päeva ja kui see ei muuda nahka inetuks, võid seda pikema perioodi vältel katsetada.

  • Päikesekaitsekreem

Kui märkad, et sul tekib päikese käes olles rohkem vistrikke kui tavaliselt, võib probleemiks olla see, et su päikesekaitsekreem sisaldab aineid, mis ärritavad nahka. Kui sul tekib kergesti akne või nahk on väga tundlik, eelista neid päikesekaitsekreeme, mis sisaldavad näiteks tsinki, mitte keemilisi kaitseaineid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles