Kümme valikut elus, mida sa ei pea kümne aasta pärast kordagi kahetsema

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Elukogemustele järele mõeldes kahetseb inimene kõige rohkem ikka seda, mis jäi tegemata. Suhtevõimalusi, milleks ei jagunud piisavalt julgust, valikuid, mille langetamiseks kulus liiga palju aega. 

Mõtle veidi. Kas su elus on olnud mõni suur võimalus, millest kinni haaramisega venitasid liiga kaua? Vana sõber, kellele pidid helistama, aga kunagi ei helistanudki? Ehk jäid su hingele mõned olulised sõnad, mis pääsenudki kunagi üle huulte… Tead küll, millest jutt. Kõik me oleme pidanud oma elus midagi kahetsema, kirjutab Marc & Angel.

See, et sa oled siin ja elus, näitab, et sul on veel võimalus kõike muuta. Praegu saad elada oma elu nii, et hiljem ei pea midagi kahetsema. Naudi oma elu iga päev. Siin on mõned ideed, millest võiksid inspiratsiooni saada.

Avasta, mida SINA armastad ja naudi seda. Kui üritad end defineerida läbi teiste inimeste huvide, oled lõpuks üdini õnnetu. Proovi uusi asju - proovi kõike. Avasta elu. Otsi üles, mis paneb sind särama ja püüdle selle poole. Proovi selle kohta teada saada nii palju kui võimalik. Otsi teisi inimesi, kel on samad huvid. Kui raiskad oma aega millelegi ainuüksi seetõttu, et pead teisi sellega tegelevaid inimesi «lahedaks», siis tõmbad oma ellu valesid inimesi ja olukordi. Armasta seda, mis sulle päriselt meeldib ja jää iseendaks. Nii kujundad oma elustiili ja suhted, mis teevad sind päriselt õnnelikuks. 

Naudi ENDA arusaama elust, iga päev. Kui asud esimese punkti elluviimise juurde, kohtad varem või hiljem inimesi, kes tahavad sind teelt kõrvale juhtida - enda soovide suunas. Pea meeles, et mis tundub õige teistele, ei pruugi olla õige sinule ja ka vastupidi. Tegelikult näevad kõik elu omamoodi ja kui sa ignoreerid oma unistusi ning täidad kellegi teise (ema/isa, sõbra, telesaatejuhi) näpunäiteid, kuidas elada, siis võib su elu kujuneda igavaks ja õnnetuks, kuid süüdistada saad selles ainult iseennast. Kõige targem ja vapram on kuulata iseennast ja järgida oma sisetunnet. 

Ärka igal hommikul ja tee ÕIGEID asju. Maailm ei võlgne sulle midagi. Sina võlgned maailmale oma elu. Nii et lõpeta unistamine ja hakka tegutsema. Kasvata iseloomu ja ära oota, et head asjad hakkaks iseenesest juhtuma. Vastuta enda elu eest ja juhi seda ise. Sa oled oluline ja sind vajatakse. Liiga hilja on lihtsalt istuda ja oodata, et keegi teine midagi korda saadaks. See «keegi», keda maailm vajab, oled SINA. Seejuures ära rapsi tühja, ole produktiivne ja tee õigeid asju (ka oma isiklikus elus).

Pane oma nutitelefon ära ja ela rohkem hetkes. Kohutav on kuhugi jõudes avastada, et sa ei teagi, kuidas sinna sattusid. Veelgi hullem sellest on tunda, et miski oli suurepärane, kui see on juba möödas. Hetkes elamise soovitus on väga lihtne, kuid nagu ikka lihtsate asjadega, oskame me need enda jaoks raskeks teha. Tegelikult ei ole praeguse hetke märkamine ja hindamine sugugi keeruline. Nagunii ei jää sulle kauaks meelde see lahe Instagrami pilt, mida mõni hetk tagasi vaatasid. Aga sa tahad, et sulle jääks meelde tore vestlus ja tegevus, mida päriselt läbi elasid. Pane siis see neetud telefon juba käest. 

Ole järjekindlalt hea teiste vastu. Südamlikkus on igas olukorras kõige parem reaktsioon. Kui saad vanemaks ja vaatad oma elule tagasi, siis oled unustanud paljutki, mida noorena pidasid oluliseks. Tõenäoliselt ei suuda sa meenutada, mis oli su keskkooli keskmine hinne. Facebookist või pildialbumist endiste klassikaaslaste pilte vaadates tundub arusaamatu, kuidas võisid just sellesse poissi/tüdrukusse armunud olla. Kõige raskem on meenutada, miks mõni kaak suutis sulle rohkem haiget teha kui teine. Aga sa ei unusta iial neid inimesi, kes olid sinu vastu siiralt head - nemad aitasid sind, kui sulle tehti liiga, nemad armastasid sind ka siis, kui tundsid, et sind pole võimalik armastada. Ole teistele see inimene, nii tihti kui võimalik. 

Armasta ka iseennast. Suure tõenäosusega ei olnud esimene inimene, kellesse armusid, see «õige». Ilmselt ei olnud selleks ka teine, kolmas või neljas. Ja tead, miks? Sest see oled sina ise. Armastus ei ole midagi sellist, mida keegi teine saaks sulle kinkida, see on juba sinu sees olemas. See on üks väga eriline osa meist, mis teebki meist inimese. Mõned kõige parimad hetked elus on need, kui saad seda erilist tunnet enda sees kellegagi jagada. Kuid esmalt pead armastama iseennast. Kui hakkad end armastama ja austama, on teistega armastuse jagamine oluliselt parem. Oma elu jooksul kohtad väga paljusid erinevaid inimesi, loodetavasti jõuad ka palju armuda. Seejuures ära unusta enda ellu armuda, sest seda ei tee sinu eest mitte keegi teine.

Tööta veidi vähem ja veeda veidi rohkem aega endale kallite inimestega koos naerdes. Kindlasti oled kuulnud ütlust, et «parimad asjad elus on tasuta». Kõige hindamatud on elus need hetked, mil saad veeta kvaliteetaega pere, sõprade, koduloomade ja oma armastatuga. Tööd saab alati teha rohkem kui vaja, mistõttu pead olema enda vastu aus ja jälgima, et sa ei töötaks pidevalt üle. Kui oled töö tõttu liiga stressis ja kurnatud, ei tekigi sul mahti oma lähimate suhete nautimiseks. Lihtsusta oma elu ja tee käigu pealt väga teadlikke valikuid. Võimalik, et saad elada ka vähemaga, kuid seejuures vähem töötada ja rohkem elu nautida.

Kui tunned, et pead midagi ütlema, siis tee seda. Räägi hingelt ära. Ära varja oma tundeid ja mõtteid, eriti kui saad sellega midagi muuta. Ole vapper. Ütle, mis vaja. Väga paljud inimesed suruvad oma tundeid alla, et ei peaks teistega vastuollu sattuma või et end potentsiaalse hülgamise eest kaitsta. Pärast peavad nad aga leppima keskpärase eksisteerimisega ja reaalsed võimed jäävad kasutamata. Veelgi hullem, mõnel juhul võivad kibestumise ja vastumeelsuse tõttu välja areneda päris haigused. Ära ole üks neist inimestest. Sageli murduvad südamed hoopis nende sõnade pärast, mida pole kunagi välja öeldud. Jah, sinna hulka kuulub ka sinu süda.

Loobu mürgistest suhetest. Sa väärid austust. Sa väärid seda nii oma perelt, sõpradelt kui töökaaslastelt - kõigilt inimestelt su elus. Aga et seda austust saada, pead kõigepealt iseennast austama. Räägi selgelt ja hoia pea püsti. Seisa selle eest, mida pead õigeks. Langeta otsuseid, mille suhtes tunned end hästi. Ja kui keegi su elus käitub sinuga põlastusväärselt, siis seisa enda eest. Kui ka siis midagi ei muutu, piira selle inimese aega ja mõju enda elus nii palju kui võimalik. Kahtlemata vajad sa enda ellu ka selliseid inimesi, kes pakuvad sulle väljakutset ja annavad võimaluse näha asju teisest vaatenurgast, kuid sul pole vaja neid, kes teevad sulle ainult haiget ja ei austa sind. Pikaajalist suhet on raske lõpetada ka siis, kui sisehääl on juba ammu märku andnud, et on aeg muutuseks, kuid siin tuleb teada, et mürgitavast suhtest loobumine on võit,mitte kaotus.

Lase lahti inimestest, kes on juba läinud. Oma pika elu jooksul kohtud väga paljude inimestega. Mõnega suudeldes võid tunda, et armastad seda inimest, kuid tegelikult naudid vaid suudlust. Kohtad sõpru, kellega usud, et veedad kogu elu koos, kuid siis juhtub midagi ja te teed lähevad lahku. Oma elu erinevaid aspekte avastad erinevate inimestega, kellest kõik ei jää sinu kõrvale, ja selles pole midagi halba. Elu koosneb erinevatest teekondadest ja tegelikult on see hämmastav, kuidas inimeste eluteed kohtuvad. Mõned inimesed jätkavad oma teed ilma sinuta. Selleks, et teistest lahti lasta, peab inimene olema väga vapper. Ole vapper. Jäta hüvasti, sest iga hüvastijätt tekitab võimaluse uueks tervituseks. 

Sa pole sugugi ainus, kes seisab samade probleemide ees. Sinu kõrval on palju teisi, kes tahavad samuti oma elu parandada, selgemalt mõelda ja elada ilma kahetsuseta. Kunagi ei ole liiga hilja, et oma suhtumist muuta. Täna ja kohe praegu on selleks väga hea võimalus. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles