Nõuandeid, kuidas stressirohkes olukorras rahulikuks jääda

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Keegi meist pole stressi eest kaitstud, kuid mõned inimesed teavad teistest paremini, kuidas stressiga toime tulla ja sellest üle olla. Cosmopolitan.co.uk pani kirja mõned nõuanded, mis aitavad stressirohkes olukorras rahu säilitada.

1. Teeskle naeratust. Isegi, kui tunned, et naermine on küll viimane asi, mida teha tahaksid, naerata. Teeskle naeratust, kuni jääd seda ise uskuma. Mitmed uuringud on tõestanud, et naeratuse teesklemine aeglustab stressirohkes olukorras pulssi.

2. Ära usu oma mõtteid. Kuigi me suudame end sageli veenda, et meie mõtted on tõesed, ei ole see tihtipeale nii. Stressis mõistusel on võime meie mõtteid suunata ja väänata, seega mõtted stiilis «ma pole piisavalt hea» võivad tunduda puhta kullana. Ürita ära tunda negatiivseid mõttemustreid, et saaksid neid peatada. Mida rohkem sul õnnestub negatiivseid mõtteid vältida, seda vähem nad sind piinavad.

3. Näri nätsukummi. Pista suhu nätsupadjake ja näri stress minema. Jaapani teadlased on tuvastanud, et kui närida mitu minutit nätsu, alaneb kehas kortisooli tase (kortisooli nimetatakse ka stressihormooniks).

4. Tee kellelegi kompliment. Kui me tunneme, et meil on side teiste inimestega, oleme rahulikumad. Kasvõi väga nõrk ja väike side teise inimesega võib vähendada stressi, seega kui soovid rahulikum olla, tee mõnele tuttavale kompliment.

5. Juhi oma mõtted mujale. Stressirohkes olukorras võib olla kerge keskenduda negatiivsetele mõtetele ja isegi neid uskuma jääda. Peata negatiivsed mõtted ja juhi oma tähelepanu hoopis mujale. Mine jalutama, helista sõbrale või kuula rahustavat muusikat.

6. Hinga. Hinga sügavalt nina kaudu sisse (nn kõhuhingamine) ja loe aeglaselt neljani. Jälgi, et su õlad ei tõuseks. Hoia hetkeks hinge kinni ja lase see siis aeglaselt välja. Sügavad hingetõmbed aitavad keha rahustada.

7. Valmista teed. Tee tegemisel on mitu head külge: see eemaldab sind stressirohkest olukorrast, laseb veidi hinge tõmmata ja uuringud on näidanud, et tee joomine mõjub ajule rahustavalt. 

8. Räägi sõbraga. Sõprade ja tuttavatega aja veetmine aitab kehal toota oksütotsiini, mida nimetatakse ka hea tuju hormooniks. Mine sõbraga lõunale või helista sõbrale, kui soovid kellegagi rääkida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles