Viis põhjust, miks me vahel langetame halbu otsuseid

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas oled kunagi langetanud otsuseid, mida oled kiirelt kahetsema hakanud? Otsuseid, millele tagasi mõeldes ei mõista sa üldse, kuidas said sellise otsuse vastu võtta.

Healthmeup.com tõi välja viis põhjust, miks me vahel langetame halbu otsuseid.

1. Oled hiljuti söönud. Üks uuring tegi kindlaks, et inimesed langetavad paremaid otsuseid siis, kui neil on kõht tühi, kuna siis toetume me rohkem oma sisetundele.

2. Oled nutitelefonisõltlane. Mitmed uuringu on näidanud, et nutitelefon ei mõju sugugi hästi keskendumisvõimele, kuna erinevad rakendused võistlevad su tähelepanu pärast. Seda nähtust nimetatakse digitaalseks meeltesegaduseks ja see mõjutab otsuste langetamist, sest enamik su tähelepanuvõimest on alateadlikult koondunud telefonile.

3. Mängid arvutimänge. Paljud konsoolimängud soodustavad riskantset ja hoolimatut käitumist. Näiteks mõnes mängus tuleb inimestega kakelda ning autosid varastada. Selline mõtlemissüsteem on väga vigane, kuna see suurendab võimalust, et inimene käitub ka päriselus riskantselt ja mõtlematult.

4. Sul esineb majanduslikke probleeme. Rahalised probleemid põhjustavad nii füüsilist kui vaimset stressi. See stress mõjutab suuresti otsuste langetamist. Muide, ka unepuudus võib samamoodi mõjuda.

5. Kellaaeg on vale. Teadlased on tuvastanud, et kohtunikud langetavad päeva alguses leebemaid otsuseid, kuna päeva jooksul erinevatel kohtuistungitel osalemine on väsitav ja see mõjutab nende otsustusvõimet. Kui kohtunik saab vahepeal puhata ja end värskendada, siis suureneb taas võimalus, et ta teeb leebemaid otsuseid. See kehtib tegelikult kõigi inimeste kohta. Me hakkame otsuseid langetama kohe pärast ärkamist, seega päeva jooksul võib meie otsustusvõime natuke kõikuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles