Kuidas säästa lahutuse ajal laste tundeid?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Lahutus on eriti keeruline siis, kui lahutaval paaril on ka ühiseid lapsi. Vanemate lahkuminek võib väga suurel määral mõjutada laste arengut ning vähendada nende enesehinnangut.

Lapsed panevad tähele kõike mida nende vanemad teevad või räägivad. Vanemad arvavad, et nad pakuvad oma lastele piisavalt armastust, kuid abielu purunemisel võivad sellega kaasnevad konfliktid korvata lapsed üle negatiivsete emotsioonidega. YourTango annab nõu, kuidas tasub lahutuse ajal toimida ja oma endise abikaasaga arusaamatusi lahendada:

1) Kontrolli oma käitumist ja ära ela kogu viha välja – Kui sa oled ärritunud või vihane oma endise abikaasa peale, siis ei tasu kõiki oma tundeid mõtlematult välja elada ja halbu mõtteid välja öelda. Sinu lastele mõjub halvasti, kui nad näevad oma ühte vanemat teise vanema peale viha kandvat. Seega tasub oma laste ees hoolikalt sõnu valida ja oma käitumist kontrollida.

2) Väldi süüdistamist ja tüli tekitamist – Kindlasti ei tasu oma endist abikaasat laste ees laimata ja süüdistada. Kui sind midagi häirib, siis räägi sellest võimalikult rahumeelselt ja suhtu oma endisesse abikaasasse lugupidamisega.

3) Lahenda tülisid positiivsel viisil – Õpi tegema kompromisse ja vabanda, kui oled midagi valesti teinud. Oma endise abikaasaga tasub laste heaolu nimel käituda võimalikult sõbralikult ja mitte tekitada ise konflikte.

4) Hoia oma lapsi konfliktidest eemal – Säästa oma laste tundeid ja ära palju neil lahutuse korral pooli valida. Samuti ei tasu suhelda oma endise abikaasaga ainult laste vahendusel, vaid temaga vajadusel ise selgelt ja arusaadavalt asju arutada.

5) Kujunda välja kindel plaan – Korraldage oma eksabikaasaga kindel kava, kuidas te plaanite laste kasvatamist edaspidi jätkata. Arutage põhjalikult läbi kõik lastesse puutuv, sealhulgas ka rahaasjad.

Mitmed uuringud on näidanud, et väga konfliktne lahutus võib laste enesehinnangule mõjuda laastavalt. See võib tekitada neis tõrjutuse ja alaväärsuse tunnet. Paljud lapsed arvavad, et nemad on oma vanemate abielu purunemises süüdi ning see toob kaasa palju ebameeldivaid tundeid. Selle pärast on oluline lahku minnes ka laste tunnetele mõelda ning seda elumuutust võimalikult rahumeelselt läbi viia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles