Reet Ausi «Out of Fashion» - mäss forsseeritud ilukultuse vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Vanast jalgrattaraamist ja tühjadest sisekummidest valmistatud tool mõjub Disainiöö spotlight’ide valguses šikilt. Leidlik disain ja teadlik taaskasutus. Kuid kujutlege, et poest pole võtta kõige tavalisemat tooli ja ei jäägi üle muud kui metallraam istumisaluseks painutada? Roostes luksuskaupa silmitsedes tekib äkitselt õud – kas see on ettevalmistus katastroofiks?

Reet Ausi etendusel-moekontserdil «Out of Fashion» tulevad lavale «modellid rahva hulgast», tuntud laulja ja näitlejad. Helitaustaks varasemast tuttav ümin, joig ja vasknõude kumin. Mannekeenid pole iludused, halastamatu valgus ja kaame aluskrunt toob esile meikimata silmad ja murekurrud. Punased kriipsuks surutud huuled ei korva meeldida tahtmise puudumist.

See on taotlus, mäss forsseeritud ilukultuse vastu – seda on Reet Aus rääkinud ja ütleb ka nüüd, paar päeva pärast etendust. Kui poleks juurdepääsu autori Facebookile, kus saab roosa-beežikarva isuäratavaid detaile lähedalt vaadata, jääb leppida askeetlike, rebitud servadega teksaribadest komplektidega.

Unustades esinejate tuntuse, näeb laval järgmist: keskealine ülekaalus mees liiga suurte Sangari teksadega (tegelikult moekad haaremipüksid). Ümiseb ja tümpsutab trummi, näib väsinud ja stressis. Morni naisteväge tema väljakasvanud soengu alt edevalt kaarduvad bakenbardid ei võlu.

Tekib hoopis riid, äge sõim ei-mingis-keeles. Agressoriks on ainuke mantliga naine, teistel on varrukateta kleidid või püksid-vestid. Mees on tõeliselt tige, naine raevunud. Liigsed kulutused, nägurad ajad? Mantlis naine jätkab oma šamaanlikus elemendis vasknõudega toimetamist, murdunud mees lahistab nutta.

«Noh, kas saime tünga?» küsib tuttav, kes on moeetendusele pileti ostnud ja ilmselt ootas glamuursemat catwalk’i.

Reet Aus ütleb, et igal vaatajal peab tekkima oma seos, pole olemas õiget või valet tõlgendust. Kui laval sünnivad kogu tiimi hetkeimpulsid, siis kollektsioone loob ta kindla stsenaariumi järgi.

Praegune märksõna up-cyckling on keskkonnasäästliku moe uuem suund, mis muudab väärtuslikuks ka need toormejäägid, mis muidu juurdelõikuslaualt prügikasti libisevad.

Ehk me siiski ei valmistu katastroofiks. Vähemalt seni, kui ReUse’i šamaanitrumm jätkab hulltarbimise eest pakkupugenud hingede kojukutsumist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles