Suvi on töötavale lapsevanemale suur logistiline väljakutse

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laps tahab suvel koos vanematega puhata.
Laps tahab suvel koos vanematega puhata. Foto: SCANPIX

Suvi on puhkuste aeg ja iga lapsevanem tahaks, et tema laps saaks suvel võimalikult palju puhata ja mängida, olla lasteaiast prii. Ideaalis võiks paus olla ju lausa kolm kuud. 

Ilusale soovile seab aga piirid karm reaalsus – maavanaemasid, kelle juurde last saata, on vähevõitu alles jäänud, tööinimesest lapsevanemalt oodatakse ka suvel korralikku tööpanust ja tõenäoliselt pole lasteaias käimisest ka suvel pääsu. Juhtub aga lasteaed suvel kollektiivpuhkusele minema, on vanemad valiku ees – kas puhata perega kõik koos lasteaia kinnioleku ajal ning ülejäänud ajaks saata laps lasteaeda või klapitada vanemate puhkused eesmärgiga, et laps saaks võimalikult pika pausi lasteaiast. 

Milliseid süsteeme vanemad siis suve «üleelamiseks» kasutavad? Küsisin seda oma tuttavatelt lapsevanematelt ja sain vastuseks hulga logistilisi valemeid. 

«Meie lapse lasteaed on suvel viis nädalat kinni,» kirjutab üks ema. Lapsevanematel on neli nädalat puhkust, mis tähendab, et pere ei saa täispuhkust koos veeta, vaid vanemad peavad võtma erinevatel aegadel puhkust. Niimoodi puhkuseaegu jagades tuleb ära katta lasteaia kinnioleku aeg ja lisaks lasteaeda taas sisseelamiseaeg, sest ei tahaks, et laps kohe pikki päevi tegema hakkaks.

«Meil ei ole maa-vanaemasid ja me oleme võtnud mehega puhkust kordamööda. Mõnda aega on lapsed ka meiega tööl käinud ja mõned päevad oleme saanud kodust tööd teha. Enamasti kukub välja nii, et suvel on lapsed käinud umbes 3 nädalat lasteaias,» räägib üks teine ema. 

Kuigi lapsele tervet suve vabaks teha on vanematele väga keeruline, eeldavad lasteaiaõpetajad seda justkui automaatselt ja kellel laps suvel pikalt lasteaias käib, need on saanud tunda õpetajate kõõrdpilke. «Meie lastevanemate koosolekul toonitas üks õpetajatest väga kurja häälega, et seaduse järgi peab laps saama suvel vähemalt kaks nädalat järjest puhata. Tema jutust jäi mulje, et on ka neid, kelle laps ongi suvi läbi lasteaias,» räägib üks ema, kes oma lapsed saadab maale vanaema juurde juba enne jaanipäeva.

Perepuhkus lükkub kaugemasse tulevikku

Perega koos puhata on lapsevanematele suur luksus ja tihtipeale see ei õnnestugi. «Laste huvid on alati eelises, seega oleme viimasel dekaadil puhanud mehega erinevatel aegadel ja klapitanud puhkuseid nii, et need ei kattuks,» selgitab üks pereema. Mis aga puutub puhkusevabasse perioodi, siis seda aitab katta pensionärist vanaema või lapsehoolduspuhkusel viibiv tädi. Võtmesõna on sellistel puhkudel nagunii tugistruktuur ja ajaplaneerimine. 

Mõneti õnnelikumad on need vanemad, kellel on võimalik ise oma planeerida või siis kodust töötada. Siingi on aga enamasti vaja abilisi, sest ühe või mitme lasteaiaealise jõnglase kõrvalt tööasju ajada on päris keeruline. «Mul on üsna paindlik töö ja püüan suviti klapitada sedasi, et kord-kaks nädalas hoiavad lapsi minu vanemad ja ülejäänud aja on lapsed minuga. Vahel käivad nad minuga koos tööasju ka tegemas ja võimalusel ruttab mees ka appi. Näiteks kui mul on vabamas vormis koosolek, siis üks laps on minuga ja teine mängib mehe tööjuures laua all. Kui on pikemad kiired perioodid, siis vahel võtavad lapsed enda juurde mehe vanemad. On juhtunud ka, et sellal kui minul on mingil põhjusel terve nädal täis, võtab mees puhkuse,» räägib kahe lasteaialapse ema. «Minu põhiline tööaeg algab siis, kui lapsed lähevad magama. Kohati on nii ikka päris raske, aga mu meelest lastele mõjub puhkus hästi, nad on rõõmsamad ja tervemad ka ülejäänud osa aastast.»

Minu enda lapsed veedavad 3 lasteaiavaba kuud meie maakodus, kuhu suveks linnast pageme. Nendele on see puhkus, kuid minule mõneti suurem stress, sest töölt ma kolmeks kuuks pausi võtta ei saa ehk kõik tuleb ära teha kuueste rüblikute kõrvalt. Õnneks on abiks mu ema, kes vaatab, et lapsed elamist laiali ei lammutaks või metsa ei kaoks. Aga pingutus on kindlasti väärt, sest lastele peaks suvi olema seiklus - midagi, mis jääb meelde erilisena. Rääkimata sellest, et lasteaias käimine on tegelikult kohutavalt väsitav. Proovige ise olla 24 inimesega päevad läbi ninapidi koos suhteliselt väikeses ruumis, lärmi ja sebimise keskel! Päris raske, eks? 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles