Viis asja, millest töötavad vanemad on loobunud

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Paljude vanemate jaoks tekitab raskusi see, kui nad peavad oma aega jagama laste ja töökohustuste vahel. Bellevue ülikooli andmetel tekitab see stressi 65 protsendile ameeriklastest. Tihtipeale tundub, et ööpäevas pole piisavalt tunde, et rahuldada kõikide soove ja vajadusi.

Töötavad vanemad tunnevad sageli süüd, kuna kardavad, et lapsed võivad end üksikuna tunda. Ent leidub ka neid vanemaid, kes on probleemideta töö ja eraelu ühendanud ning leiavad aega ka laste jaoks. Ekspertide hinnangul on seda võimalik teha küll, kuid selle nimel tuleb mõned ohvrid tuua, kirjutab psühholoogiaportaal Psychology Today.

Järgnevalt on välja toodud viis asja, millest edukad töötavad vanemad on laste nimel loobunud.

1. Nad on loobunud isekusest ega pelga teistelt abi paluda

Öeldakse, et lapse kasvatamiseks on tarvis tervet küla. See kehtib ka praegusel ajal. Abi palumine eeldab alandlikkust, kuid toe ja abi otsimine võib olla üks parimaid asju, mida lapsevanem saab teha. See on eriti tõene üksikvanemate puhul.

Edukad vanemad ei sõltu teistest, kuid nad on valmis abi paluda ja vastuteeneid osutama. Kui lapsevanem tajub, et tema lapsed on kindlates kätes, saab ta ka tööle paremini keskenduda.

2. Nad on loobunud mõttest, et peavad oma aega võrdselt jagama

Töö ja eraelu vahel tasakaalu leidmine ei tähenda tingimata seda, et aega tuleb võrdselt jagada. Edukad vanemad mõistavad, et mõnikord vajab pere rohkem tähelepanu ja vahel võib juhtuda, et karjäär nõuab suure osa energiast.

Edukad vanemad ei ürita oma aega tingimata võrdselt kõige vahel jagada. Nad on paindlikud. Nad hindavad progressi ja vaatavad, kuhu tasuks mingil hetkel oma aega ja energiat suunata. Kui tundub, et asjad on tasakaalust väljas, teevad nad pausi ja hindavad olukorda.

3. Nad teavad, et nad ei pea ennast unarusse jätma

Kui sa ei hoolitse eelkõige iseenda eest, siis pole sul midagi ka teistele pakkuda. Kui oled väsinud ja stressis, siis võib tunduda võimatu leida aega iseenda jaoks. Aga just need hetked, mil sulle tundub, et sa ei leia enda jaoks aega, näitavad, et just seda peaksid sa tegema.

Edukad lapsevanemad teavad, et iseenda eest hoolitsemine annab pikas perspektiivis häid tulemusi. Kuigi magamine ja lõõgastumine on tähtsad, võib treening olla veelgi tähtsam. Regulaarne füüsiline tegevus võib olla just see, mida on tarvis kodu ja töö vahel tasakaalu leidmiseks.

4. Nad ei ürita oma lapsi alati õnnelikuks teha

Edukad vanemad ei ela vaid selleks, et lapsi õnnelikuks teha. Nad tahavad kasvatada kohusetundlikke lapsi, kellest kasvaksid korralikud täiskasvanud. Nad julgevad paluda laste abi koduste tööde tegemisel. Nad määravad lastele ülesandeid ja õpetavad, kuidas olla kohusetundlik. Nad räägivad lapsele, millised on tagajärjed, kui laps oma tegude eest ei vastuta. Nad on lastele eeskujuks ja lasevad lastel ka läbikukkumist tunda.

5. Nad ei tunne süüd sellepärast, et käivad tööl

Paljud lapsevanemad eelistaksid mitte käia täiskohaga tööl, kuid enamasti pole inimestel selles osas valikut, kuna sissetulekut on tarvis. Ameerikas 2012. aastal läbi viidud uuring näitas, 44 protsenti töötavatest emadest eelistaks tööl käia poole kohaga, kuid majanduslikult pole neil võimalik seda teha.

Vanemad, kes oskavad töö ja eraelu vahel tasakaalu hoida, ei raiska oma aega ja energiat süütundele. Nad töötavad pigem selle nimel, et probleemi lahendada (nt teevad mõnikord kodus tööd) või aktsepteerivad fakti, et nad ei saa oma töötunde kuidagi ümber paigutada. 

Reaalsus on see, et paljud vanemad peavad arvete maksmiseks tööl käima. Ent ka töötavad vanemad saavad olla head vanemad. Edukad vanemad keskenduvad vabal ajal täielikult lastele, mitte ei mõtle sellele, et homme ootab ees uus tööpäev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles