Nutinööp aitab kadunud asja kiiresti üles leida

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nutinööp
Nutinööp Foto: Kadri Raig

Kas sina oled kunagi midagi ära kaotanud? Kindlasti oled. Olgu see siis väike või suur ese, odav või kallis. 

Kõige süütumad asjade kaotamised-otsimised on tingitud hajameelsusest, kirjutab osta.ee moeblogi. Kui mõtted uitavad kaugematel radadel, on hajameelsus kohe platsis. Oled ju tuttav olukorraga, kus otsid lugemiseks vajalikke prille ja need on sul tegelikult ees, silmadelt üles pähe lükatud või hoopis lauaserval su enda nina all. Hullem variant on kui kaotad oma rahakoti või telefoni. Tänapäeval sularaha enamasti kaasas ei kanta ja suurem osa makseid toimub kaardiga, kuid see asjaajamine, mis kaasneb rahakotis olevate ülejäänud kaartide kaotusega (sh. ID-kaart, juhiload, pangakaardid), nõuab parajat kannatlikkust, aega aga ka raha. Ääretult tüütu.

Väga halb kui juhtud kaotama oma lemmiklooma – koera või kassi. Mäletan hästi, kuidas ühel päeval vanemate hundikoer Roby üle aia plehku pani. Tol ajal veel kutsikaohtu, oli tal vaja asja-eest-teist-taga minna uudistama väljapoole turvalist koduterritooriumi. Oli see siis tema noorusest tingitud rumalus ja uudishimu või ümberkaudsete koerte pulmitamine, igatahes ühel õhtul teda kodus enam polnud. Kogu perekonnaga kammisime läbi kõik ümberkaudsed metsad, tiirutasime autoga lähimates asulates ja linnas ringi ning küsisime ettejuhtuvatelt inimestelt, ega nad «selliste» ja «selliste» tunnusmärkidega koera pole juhtunud nägema… Iga tunniga kahanes lootus. Ka kõikide pereliikmete hääled olid neljajalgse sõbra kutsumisest ja hõikumisest lõpuks vaid kähisevaks sosinaks muutunud. Kell oli juba mõned tunnid peale südaööd kui koju naasime, ilma Robyta. Mäletan hästi seda leinameeleolu, mis koju jõudes valitses. Lohutasime üksteist kõva häälega, et küll me ta homme üles leiame või, et äkki tuleb ise hommikuks koju ning tõrjusime mõtetes oma elava fantaasia pilte ohtudest, mis teda varitseda võiksid. Hommikul Roby ei tulnud. Ka teise päeva otsingud ei andnud positiivset tulemust. Leidsime ta neljanda päeva pärastlõunal näljase ja räsituna. Taaskohtumise rõõm oli meeletu! Meie kõikide näod said mitu ringi üle limpsitud. Istusime perekonnaga ümber oma karvase pereliikme ja lihtsalt olime, välja arvatud ema, kes külmiku ja toidukausi vahet käis ja seda hea-paremaga järjepidevalt täitis…

Kuid kahjuks on ka palju meie väikeseid armsaid sõpru, kes koju ei jõuagi, hoolimata sellest, et neile on paigaldatud nõuetekohased kiibid. Kiibi andmete lugemiseks peab looma viima arsti juurde, kes vastava aparatuuriga teeb kindlaks koera peremehe kontaktandmed. Paljudel leidjatel pole seda võimalustki, et loomake arstile viia. Sedapuhku oleks eriti lihtne ja hea kui leidjal endal oleks võimalus koera või kassi peremehe kontaktandmed kindlaks teha ning lemmikloom ja peremees kerge vaevaga omavahel kokku viia.

Mõned päevad tagasi kuulsin ühelt tuttavalt, et eestlased ise on äsja turule tulnud uue tootega, mis aitab kaotatud asjad üles leida. SmagID on NFC tehnoloogial töötav nutinööp, mis loob digitaalse sideme sinu ja su vara vahele. Piisab vaid telefoni asetamisest nutinööbi lähedusse ning sellel paiknev info kuvatakse automaatselt. Selle uue toreda toote saab endale soetada siit.

Sellise väikese nutinööbi võib edukalt oma lemmiklooma kaelarihma külge kleepida ja iga inimene, kes koerale ligi astub, saab kerge vaevaga koera omaniku andmed kätte. Tänuväärne ja tubli abimees võiks selline nutinööp olla ka suurtel massiüritustel, kus tihtipeale lähevad väikesed lapsed kaotsi. Loomulikult vastutustundlikud vanemad valvavad oma järeltulevat põlve kotkapilgul, kuid ühe sekundi murdosa jooksul võib su väike jõnglane märkamatult massi kaduda. See võtab ainult hetke. Igal juhul on mõistlik tagada, et lapse leidmisel pääseks leidja kohe lapsevanema kontaktinfoni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles