Mis juhtub näonahaga, kui kasutada säilivusaja ületanud meigitooteid?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ilmselt on paljudel naistel juhtunud seda, et kosmeetikakotis pole alati kõige värskemad tooted ja vahel tuleb kasutada jumestuskreemi või lauvärvi, mis on oma elu juba ära elanud. Meigitooted on üsna kallid, seega neid võiks ju maksimaalselt kasutada.

Tegelikult tuleks aga meigitoodetel jälgida säilivusaega ja kui see on juba ületatud, tuleks soetada uued ilutooted. Aegunud meigitooted pole enam niivõrd tõhusad ja need võivad nahale kõvasti liiga teha, kirjutab Women’s Health Magazine.

Mis juhtub meigiga, kui see on säilivusaja ületanud?

Nahaarst dr Hadley King selgitas, et meigitoodete koostis muutub aja jooksul. «Meigitooted kipuvad kuivama, võivad muutuda tükiliseks ega toimi enam kuigi tõhusalt. See kehtib nii ripsmetuši, huulepulga kui jumestuskreemi kohta,» sõnas King.

Meigitoodete aktiivsete koostisosade tõhusus muutub samuti aja jooksul. «Näiteks kui päikesekaitsega jumestuskreem on aegunud, ei pruugi su nahk olla päikesekiirte eest enam nii hästi kaitstud kui värske jumestuskreemi puhul,» selgitas nahaarst. See kehtib ka nende toodete kohta, mis sisaldavad salitsüülhapet või retinooli.

Mis juhtub nahaga, kui kasutad aegunud meigitooteid?

Kingi sõnul võivad meigitoodete koostisosade molekulid laguneda uuteks aineteks ja nende uute ainete vastu võib tekkida allergiline reaktsioon. Kui su näonahk hakkab näiteks sügelema või esineb nahaärritust, siis peaksid üle vaatama, kas su meigitooted kehtivad.

Aegunud meigitoodetes võivad elada ka bakterid. Bakterid võivad samuti tekitada nahaärritust, mis meenutab aknet. Silmade puhul tasuks samuti ettevaatlik olla, kuna aegunud ripsmetušis võivad samuti olla bakterid, mis tekitavad põletikku ja silmade punetust. Aegunud huulepulk võib aga tekitada huulte paistetust.

Ripsmetušši tuleks vahetada iga kolme kuu tagant; silmalainerit ja lauvärve iga 6-12 kuu tagant; huulepulka 1-1,5 aasta tagant. Jumestuskreemi, puudri ja teiste näole mõeldud meigitoodete säilivusaeg on reeglina kuni 12 kuud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles