Milliste suguhaiguste testid peaksid tegema?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HIV-test tuleks teha kõigil seksuaalselt aktiivsetel täiskasvanutel ja rasedatel naistel.
HIV-test tuleks teha kõigil seksuaalselt aktiivsetel täiskasvanutel ja rasedatel naistel. Foto: SCANPIX

Seksuaalse aktiivsuse ja nakatunute arvu kohta tehtud statistika põhjal on arstid välja toonud, milliseid sugulisel teel levivaid haigusi tuleks enda puhul kindlasti kontrollida.

Parimaks strateegiaks peavad eksperdid enese harimist ning seejärel testimist vastavalt enda seksuaalsele taustale ja mure suurusele, kirjutab Health.com.

Kui oled seksuaalselt aktiivne

USA haiguste kontrolli ja ennetamise keskus (CDC) soovitab kõigil seksuaalselt aktiivsetel ja rasedatel naistel teha HIV-test. Klamüüdia ja gonorröa olemasolu saab kindlaks teha lihtsalt uriiniproovi andmisega. Mõningad arstid soovitavad riskigruppi kuulujatel mõlemat nakkust regulaarselt testida.

Kui oled noorem kui 24

2006. aasta CDC raporti kohaselt moodustavad noored vanuses 15 kuni 24 kõigest veerandi seksuaalselt aktiivsest elanikkonnast, samas on pea pooled suguhaiguste juhtudest tuvastatud antud vanuserühma inimestel. Ala spetsialisti H. Hunter Handsfieldi sõnul peaksid noored korra aastas tegema HIV, süüfilise, klamüüdia ja gonorröa testid.

Klamüüdia test on noorte naiste jaoks eriti olulise tähtsusega, kuna nakkus on väga levinud ja ränkade tagajärgedega. Handsfieldi sõnul on tegemist ainsa sugulisel teel leviva viirusega, mis võib esineda isikutel, kellel puuduvad nähtavad sümptomid.

Kui oled naine (olenemata seksuaalsest suundumusest)

Lisaks HIV-testile peaksid kõik naised korra aastas tegema PAP-testi. Viimase abil saab kindlaks teha, et emakakaela rakukudedes pole normaalsusest kõrvalekaldeid, mida võib põhjustada inimese papilloomviirus (HPV).

Arstide sõnul peaksid alla 26-aastased naised end HPV vastu vaktsineerima ning paljude partnerite olemasolul tihedamini kui kord aastas läbivaatusel käima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles