Soovitusi, kuidas särke triikida ja pesta

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merit Lõoke ja Marion Paavel
Merit Lõoke ja Marion Paavel Foto: Erakogu

Korralik naiste triiksärk on midagi, millesse võiks investeerida iga stiilne naine. Kuidas aga tagada, et särk ajaga vormi ja väärikust ei kaota? Küsisime nõu eestimaise naiste triiksärgibrändi Ella Hopfeldt loojatelt Merit Lõokeselt ja Marion Paavelilt.

Sissejuhatuseks mainib Marion: «Naiste seisukohalt on muidugi eriti tore, et ajaks, kui triiksärgist on saanud populaarne riideese ka naiste garderoobis, on kangatööstus teinud läbi tohutu arengu: kvaliteetse triiksärgi puhul tähendab see sedagi, et lisaks paremale langevusele on särgi hooldamine varasemast palju lihtsam.»

«Fakt on aga see, et ilma korraliku hoolitsuseta ei püsi ega ole ilus ükski asi, isegi mitte kvaliteetne,» lisab Merit.

Korralikult hooldatud triiksärke on ilus vaadata isegi riidekapis.
Korralikult hooldatud triiksärke on ilus vaadata isegi riidekapis. Foto: Ella Hopfeldt

Kas masinpesu või keemiline puhastus?

«See on müüt, et mida kallim on triiksärk, seda ohtlikum on pesumasin,» kinnitab Marion. «Puuvillane kangas ei taha mingit keemiat! Lihtsalt jälgi, et peseksid valged, värvilised ja tumedad särgid eraldi ning mitte soojema kui 40 kraadi juures, nii ei muutu värvid tuhmiks. Kvaliteetne triiksärk on üldjuhul tugevdatud krae ja mansettidega ning selleks, et särk vormi ei kaotaks, tuleks trummeldamisest ja kuivatitest loobuda. Nii et kindlasti eelista puuvillaste särkide puhul oma kodust pesumasinat keemilisele puhastusele ja ära särke trummelda!»

Pesunöör või riidepuu?

Triiksärki peaks kuivatama riidepuul, soovitatavalt puidust riidepuul: see aitab särgil oma kuju hoida ning muudab triikimise kordades lihtsamaks ja kiiremaks. «Triiksärk tuleks kohe pesumasinast riidepuule ning näiteks vanni kohale kuivama riputada. Ülemised kraenööbid võid kinni nööpida, nii on hiljem vähem nikerdamist väikeste kortsudega, ja varrukad sikuta ka sirgemaks,» seletab Merit.

Triikida või mitte triikida?

Triiksärgi triikimisvajadus sõltub konkreetse särgi kangast. Näiteks on olemas ka mittekortsuvaid särke, mis on valmistatud spetsiaalsest dry&fly kangast. «Pesed särgi ära, riputad riidepuule ja kui särk on kuivanud, paned selga täiesti sirge särgi,» räägib Marion mittekortsuva puuvillase triiksärgi eelistest ning lisab, et ka meestesärkide tootjad pakuvad laias valikus nn non-iron särke, oluline on aga alati silmas pidada, et tegemist oleks ikka ka 100-protsendilise puuvillaga. «Särkidele, mis triikimist ei vaja, on meil lausa kindel klientuur tekkinud ning alles hiljuti väitis üks klient rõõmsa üllatusega, et paradoksaalsel kombel lähevad need särgid seljas justkui aina siledamaks,» ütleb Merit.

Ideaalse ja laitmatu väljanägemise jaoks peaks teisi särke aga kindlasti triikima. «Samas tänapäeva kvaliteetsed triiksärgikangad on valmistatud nii hästi, et nende triikimist võib pidada pigem mõnusaks ajaviiteks kui tüütuks kohustuseks,» väidavad Merit ja Marion justkui ühest suust. Kõige lihtsamalt minevat triikimine aga siis, kui särk on kergelt veel niiske. Kui aga särk on jõudnud ära kuivada, tuleks kindlasti kasutada triikraual aururežiimi. Merit rõhutab veel, et kindlasti tuleb kõik plekid eemaldada enne triikimist, vastasel korral triigid pleki sügavale kangasse ning sinna see jääbki!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles