Mehhiklanna: eesti mees serenaadi ei laula, aga on truu ja aus

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Isa lapsega. Pilt on illustreeriv.
Isa lapsega. Pilt on illustreeriv. Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Nädalajagu tagasi avaldas Tartu Ülikool uuringu, millest selgus, et eesti mees peab elus kõige olulisemaks armastust, kodu ja peret. See ei üllatanud mehhiklannat Mariat (nimi muudetud - toim.), kes kohtas oma eestlasest meest Mehhikos ja tuli temaga siia elama. 

Kuigi Maria enda meest uuringus välja toodud koondportrees ära ei tunne, peab ta seda siiski üldiselt õigeks. Tema tähelepanekute järgi on üks tavaline eesti mees heleda pea ja selgete silmadega, pikk ja tõsine. 

«Ta pole huvitatud vestlusest, millel pole mingit mõtet või mis ei vii kuhugi,» kirjeldab Maria keskmist eesti meest. «Monotoonne eluviis pakub talle kindlustunnet, tal on raske mugavustsoonist välja tulla ja ta pole huvitatud improviseerimisest.»

Mehhiklanna sõnul on eesti mehele elus olulised kontroll, planeerimine ja kord. Eestlane tahab teada, mis teda ees ootab ja millal see võiks juhtuda. Mis puutub romantikasse, siis on Maria märganud, et meie meestele tähendab see peamiselt vaid lilli, šokolaadi või kena õhtusööki.

«Samal ajal on eesti mees vastutustundlik, arvestab pere ja lastega. Ta hindab lojaalsust, on aus ja siiras. Ta on hea töötaja, hea isa, hea abikaasa,» kiidab naine.

Võrdluseks toob Maria Mehhiko, kus mehed pole eriti laste kasvatamisega seotud. Pered on suured ja enamasti kasvatavad naised lapsi sugulaste ja sõprade abiga. Siin peab ta aga oluliseks faktoriks ka ilma, sest teistes kultuurides on sooja kliima tõttu lapsed aktiivsemad ja seltsivamad ning nad ei pea nohu pärast talvisel ajal palju kodus olema. 

«Ma olen üllatunud, et eesti mehed käivad õues lapsega vankriga jalutamas ja lähevad üksi väikeste lastega kauplustesse või parkidesse, kui ema on kodus. Mulle tundub, et nad tahavad olla igal sammul kaasatud oma laste arengusse,» sõnab ta.

Maria võiks enda sõnul jäädagi kirjeldama, kui erinevad on mehhiko ja eesti mehed. «Mehhiko mehed näitavad oma tundeid välja, nad ei karda nutta, kui saavad haiget või kui tahavad nutta armastuse pärast. Nad võivad kirjutada luuletusi või laulda öösel serenaadi ning nad kohtlevad naisi nii, nagu nad oleks kristallidest lilled,» sõnab ta ja lisab, et samal moel võivad nad kohelda paljusid naisi. «Mehhiko mehed ei ole eriti usaldusväärsed või truud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles