Märke, et oled endast liiga heal arvamusel

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Iseennast on keeruline analüüsida, seega on hea mõnikord lugeda eneseabiraamatuid ja –artikleid, mis aitavad pöörata tähelepanu asjadele, mida me muidu ei pruugi märgata.

Kui oskad end paremini analüüsida, õpid end paremini tundma ja paranevad ka suhted sind ümbritsevate inimestega, kirjutab YourTango. Millised märgid viitavad sellele, et sa oled endast liiga heal arvamusel?

1. Sa lõpetad suhtlemise nendega, kes pole sinuga ühel nõul

Küpsust ja intelligentsust näitab kõige paremini see, kas sa oled hea kuulaja ja austad teiste arvamust ka siis, kui see ei ühti sinu omaga. Võta erinevaid arvamusi ja tõekspidamisi kui võimalust oma maailmavaadet avardada ja kasvada.

2. Sa klatšid teiste selja taga

Teiste tagarääkimine ei too endaga kunagi midagi head kaasa. Kuulujutud on peaaegu alati ebatõesed ja teevad alati haiget. Reeglina näitab klatšimine seda, et sa oled väga ebakindel inimene. Heasüdamlik ja enesekindel inimene ei räägi teistest halba ega kritiseeri neid.

3. Sa räägid oma saavutused tegelikust suuremaks

Kas oled kunagi märganud, et Nobeli preemia või mõne muu tähtsa tunnustuse saanud inimesed ei rõhuta pidevalt oma saavutusi? Põhjus peitub selles, et nad ei pea seda tegema. Kui sulle tundub, et sa pead pidevalt oma saavutustest rääkima, et teistele paremat muljet jätta, analüüsi oma tegevust veidike. Mine õppima, omanda uusi oskusi, võta kaalust alla; anna endast parim, et paremaks inimeseks muutuda, sel viisil ei pea sa teesklema ega oma kordaminekuid üle paisutama.

4. Sa ei näita kunagi oma õrnemat poolt

Karmid kutid ja õelad tüdrukud käituvad teistega halvasti, kuna nad on ise emotsionaalselt katki. Kaastunne, headus ja empaatiavõime aitavad alati elus edasi liikuda; kui sa ei usu seda, pea meeles vähemalt seda, et parema meelega aidatakse häid inimesi.

5. Sa ei suuda kriitikat taluda

See, kui keegi sind mingil põhjusel (õigustatult) kritiseerib, ei tähenda seda, et ta teeks sind maha või ütleks, et sa oled halb inimene. Ta annab sulle vaid märku, et sul on arenguruumi. Ent pea meeles, et kõigi kriitikat ei tasuks ka südamesse võtta, kuna mõned inimesed võivad olla silmakirjalikud või tahavad sulle meelega haiget teha. Kui aga tegemist on õigustatud kriitikaga, ürita sellest midagi õppida ja end arendada.

6. Arvad, et sina oled iga reegli erand

Sa keeldud reegleid järgimast ja see teeb olukorra eriti keeruliseks neile, kes reegleid järgivad. Samuti oled võtnud kinnisideeks ise uusi reegleid luua. Ent keegi ei ulata sulle auhinda selle eest, et oled olnud äärmiselt mässumeelne. Tee endale ja teistele teene ning järgi reegleid.

7. Sa pole valmis pingutama, et oma eesmärke saavutada

Ära arva, et sul oleks õigus teistest enamat nõuda. Keegi ei anna sulle suurt rahasummat või ilusat kodu, kui sa ise pole selleks üldse pingutanud. Keegi ei võlgne sulle midagi, seega astu kodust välja ja teeni oma edu ära. Tee töid, mille jaoks teised peavad end liiga heaks ja pinguta veidike rohkem, kuna vaid nii saad edu saavutada. Näita maailmale, mille poolest oled sina teistsugune ja miks oled edu ära teeninud.

8. Sa kardad riskida

Vanemate kulul elamine ei ole tore. Leia omale töö, teeni raha, soeta kodu ja auto. Iseseisva eluga kaasneb alati ka teatud risk, aga täiskasvanuks saamise pelgamine seab sulle vaid ranged piirid ning sa pole võimeline midagi saavutama. Hakka elama ilma teadmiseta, et vanemad aitavad sind igast hädast välja. Kui oled täiskasvanuks saanud, ei pea vanemad enam sinu eest hoolt kandma. Kasva suureks, õpi ise majandama. Küpsed inimesed on õnnelikumad ja tõmbavad oma ellu positiivseid inimesi.

9. Varjad end võltskontode ja –suhete taha

Emotsionaalselt terved inimesed, kel on rahuldust pakkuv elu, ei varja end sotsiaalmeediakonto taga ega meelita teisi suhetesse, mis põhinevad valedel. Kui sul peaks mõnes sotsiaalmeediavõrgustikus olema konto, mis on täidetud valeandmetega, analüüsi end ja mõtle, mis on sinu elust tegelikult puudu.

10. Sa ei vastuta oma tegude eest

Kui sul on kombeks alati teisi süüdistada, siis pole sa kindlasti niivõrd imeline inimene kui tahaksid uskuda. Täiskasvanud ja head inimesed on suutelised oma tegude eest vastutama. Kui teed vea, julge seda tunnistada. Kui teed kellelegi haiget, palu vabandust. See pole sugugi keeruline ja keegi ei arva sinust seetõttu halvemini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles