Kuidas vastata viiele kõige tavapärasemale küsimusele tööintervjuul

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Palju õnne! Sinu CV on piisavalt tähelepanu äratanud ja oled kutsutud töövestlusele. Nüüd on aeg kohale minna ja töö endale võita.

Ilma korraliku ettevalmistuseta pole mõtet töövestlusele minna. Muuhulgas tuleks ka läbi mõelda, mida endast rääkida. Forbes toob välja viis levinud küsimust tööintervjuul ja aitab vastuste leidmisel.

  1. Räägi mulle oma kogemustest firmas X.

Teisisõnu, kuidas on su varasem töökogemus seotud tööga, mida endale tahad? Sellele küsimusele vastates pead enda ees istuvat tööandjat või personalitöötajat veenma, et sinu kaasamine meeskonda tooks neile lisaväärtust ja sa suudad kohe täie hooga tööle hakata. Lisaks aitab see välja selgitada, kuivõrd sarnased või erinevad on su eelmine ja uus potentsiaalne tööandja ning milliseid oma oskusi pead enim toonitama.

  1. Milline on siiani olnud su suurim ametialane saavutus?

Nüüd on sul võimalus tuua konkreetseid näiteid, mis tõestavad, et saad tööga hakkama. Seejuures pea silmas neid tööülesandeid, mida on kirjeldatud töökuulutuses ja millised su saavutused on nendega kõige otsesemalt seotud. Eesmärgiks on veenda tööandjat, et oled olnud varasemalt edukas ja et oled võimeline ka tulevikus silma paistma.

  1. Kuidas su endised kolleegid sind kirjeldaksid?

Selle küsimusega soovitakse teada saada, kui osav meeskonnatöötaja sa oled ning kui hästi saad läbi töökaaslaste ning juhtidega. Ühtlasi on selle küsimuse taga püüd läbi näha, kuidas suhtud käskude täitmisesse. Nüüd oleks mõistlik tuua väga erisuguseid näiteid mitmesuguste olukordade kohta, mis illustreeriks seda, kui hästi sa koos teistega töötad. Vasta ausalt, sest suure tõenäosusega võib vestluse läbiviija võtta su soovitajatega ühendust, et kindel olla, kas ka teised sinust sama arvavad.

  1. Mis on su suurim nõrkus?

Küsimus, mida kandidaadid kõige rohkem kardavad. Hea vastuse saladus peitub aususes ja strateegias. Ühtlasi pead oma vastusega ennetama järelküsimust, ehk pakkuma ammendava selgituse ka selle kohta, mida teed, et oma nõrkusest üle saada. Eesmärgiks on näidata, et sa oled oma vigadest teadlik, oskad ennast analüüsida ning oled oma nõrkuste ja tugevuste suhtes proaktiivne.

  1. Miks peaksid just sina selle koha peale kõige paremini sobima?

Selle küsimusega loodab personalitöötaja, et sa oskad teda tabavalt veenda milleski, mis eristab sind teistest kandidaatidest. Mõtle, mis on su kõige muljetavaldavam ja ainulaadsem tugevus, mis on kõige paremini seotud selle tööpakkumisega. Kasuta seda, et oma erilisi oskusi tööandjale välja reklaamida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles