Peamine probleem, mida abielumehed kurdavad

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tänitav naine on laialt levinud stereotüüp, mille kohta levib arvukalt anekdoote. Enamasti on need naljad meestele naljakamad kui naistele. «Ma ei tee midagi õigesti. Ma olen väsinud sellest, et mu naine kogu aeg näägutab ja mind kritiseerib,» on meeste kõige peamine mure perenõustaja juures. 

Pole ka ime, et naiste vastus on on hoopis teist laadi: «Kui kriitika mehi nii väga vaevab, siis miks nad sellele üldse tähelepanu ei pööra?», kirjutab Psychology Today.

Säärane ummik paarisuhtes on väga tavapärane – kumbki arvab, et probleem on teises ja muud lahendust ei ole, kui partner peab end muutma. Mees arvab, et naine ei tohiks teda igal sammul kritiseerida ja peaks rohkem hindama seda, mida ta pere heaks teeb. Naine seevastu arvab, et mees peaks ise, ilma naise suunamiseta, pöörama rohkem tähelepanu lastele ja majapidamisele. Kuigi tihti kordub sama muster paljudes suhetes sooliselt (eemalehoiduv mees/näägutav naine), siis ei saa öelda, et see alati nii on. Pealegi tekib sageli sama dünaamika ka samasoolistes suhetes.

Mõlemat poolt on lihtne mõista. Kindlasti on raske olla see, kelle kallal kogu aeg hurjutatakse, aga samuti on raske olla «näägutaja» kingades, kui pidevast rääkimisest ja palumisest pole mingit tolku. Vihast vahutades tundub raudkindlalt, et just teine pool on kõiges süüdi. Sellises olukorras on väga raske näha enda võimalust positiivse pealehakkamisega kahjulikku suhtemustrit muuta.

Harva leidub selliseid partnereid, kel jookseb kriitika ja negatiivsus mööda külgi maha, ja kes suudavad näägutaja kõrval rahulikuks jäädes sõnavahu seest olulise üles leida. Kui mesinädalad on möödas, kipub kritiseeritav näägutamise peale oma partnerist pigem kaugenema ja eemale hoidma.

Paljud muidu toredad inimesed ei oska kriitikaga toime tulla ja nad ei talu seda, kui partner hakkab neid liialt õpetama. Suhte alguses võib jääda mulje, et see on lubatud, kuid tuleb arvestada, et alguses tuntakse end suhtes rohkem väärtustatuna, mistõttu ei võeta kriitikat ka väga hinge.

Ära ole oma kallima suhtes liialt kriitiline. Jälgi alati, et positiivseid kommentaare ja kiitust oleks rohkem kui kriitikat. Harjumus näägutada võib saada saatuslikuks igale suhtele. Mitte keegi ei taha olla suhtes/abielus, kus ta tunneb, et teda arvustatakse rohkem kui hinnatakse. Seevastu meeldivad kõigile inimesed, tänu kellele me tunneme end hästi.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles