Ilus olla on märksa lihtsam, kui sa arvad

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Füüsiline välimus pole ainus omadus, mis teeb inimese atraktiivseks. Ka iseloom mõjutab seda, kuidas teised sind tajuvad. Lisaks annavad oma panuse enesekindlus, suhtlemisoskus, kirglikkus ja põnev iseloom.

Vastupidiselt levinud arvamusele ei vähenda atraktiivsust ka välimuse need osad, mida ei saa enda juures muuta – sümmeetriline nina, proportsioonis kehaehitus ja klassikaline näokuju ei olegi nii olulised kui need omadused, mida igaüks saab ise ümber kujundada, kirjutab Psychology Today. Neid väikeseid ja kontrollitavaid asju peetakse veel kõige atraktiivsemaks.

Teadus

Mehrabian ja Blum võtsid 1997. aastal oma teadustöö aluseks lihtsa küsimuse, mida peab kumbki sugu teise puhul kõige atraktiivsemaks. Nende sooviks oligi välja selgitada, kas muutumatud omadused (pikkus, kehatüüp jne) on seejuures tähtsamad kui muudetavad omadused (riietus, isiklik hügieen jms).

Nad korraldasid üliõpilaste seas rea eksperimente, millest selgus kõigi suureks üllatuseks, et üle kõige peetakse atraktiivseks just neid omadusi, mis kuuluvad «enese eest hoolistemise» kategooriasse. Need on kergesti muudetavad omadused nagu puhtus, kena soeng, parajad ja kvaliteetsed riided, hea rüht ja tervislik kehakaal. Teisisõnu tuleb välja, et nii meeste kui naiste puhul peetakse kõige kütkestavamaks seda, kui inimene peseb end piisavalt sageli, näeb vaeva oma rõivavalikuga, seisab sirgelt ja vaevub toitumisele tähelepanu pöörama.

Enesehoolitsuse järel osutusid oluliseks veel kolm omadust – «mehelikkus», «naiselikkus» ja «meeldivus».

  • Mehelikkus, mis on naistele mõnevõrra tähtis, koosneb uuringu andmete põhjal mõnest püsivast omadusest – lihaseline keha, laiad õlad, lai rind ja lai lõug.
  • Naiselikkus, mis on omakorda mõnevõrra tähtis naistele, koosneb rohkem muudetavatest omadustest – meigitud nägu, pikad juuksed, naiselik kehahoiak ja -keel.
  • Meeldivus, mida hindavad nii mehed kui naised, tähendab rõõmsameelsust, positiivsust ja sõbralikku suhtumist.

Nõnda selguski, et suurem osa omadustest, mida peetakse välimuse juures kütkestavaks, on kergesti muudetavad.

Kuidas seda teadmist enda jaoks ära kasutada?

  1. Enda eest hoolitsemine – tuleb välja, et see on atraktiivse välimuse loomisel kõige olulisem. Võta enne väljaminekut aega põhjalikeks protseduurideks. Käi duši all, säti soeng korda, lõhnasta end. Meestel tasub habet trimmida. Ainuüksi hoolitsetud välimus võib suuresti muuta su atraktiivsust ja selleks pole vaja muud kui veidi aega, vaeva ja vahendeid.
  2. Riietus – stiil on samuti oluline ja küllaltki lihtne mure. Uuringute põhjal on riiete juures tähtsad kolm märksõna – puhtus, õige suurus ja pidulikkus. Teisisõnu hoia oma riideid hästi, pese ja triigi neid enne selgapanekut. Kindlasti ära suru endale selga liiga kitsaid riideid. Kui sulle sobib punane, siis eelista just seda värvi.
  3. Rüht – harjuta sirgelt seismist, ära lase oma pead norgu ja hoia õlad taga. Osta omale korralikud jalanõud, õige kontoritool ja kui vaja, korsett. Hea rüht on seksikas ja jätab enesekindla mulje.
  4. Suhtumine – ära unusta näida rõõmsana. Naerata! Ole meeldiv, positiivne ja sõbralik. Rõõmsameelse suhtumisega läheb kohting igal juhul paremini kui mossitades.
  5. Treenitus – õige küll, et füüsilist vormi pole päris nii kerge muuta kui riideid. Kuid nagu uuringust selgus, et peagi selleks olema kuuspakki ja prinkis tagumikku, et kellelegi muljet avaldada. Anna endast parim ja kui su sooviks pole kulturismiga tegeleda, ära mine liiale. Söö tervislikult ja kanna endale sobivaid rõivaid. Kui sa ei unusta oma kehahoiakut, on suur töö juba tehtud.
  6. Sugu – üldiselt oleneb meheliku ja naiseliku välimuse taotlemise puhul siiski see, keda sa kütkestada soovid. Selleks, et olla mehelikum, tuleks treenida eelkõige õlgu ja rinda, kuid siin aitab hästi kaasa ka korralik õlapadjanditega sportlik jakk. Lõuga saab mehelikumaks muuta habemekujundusega. Naiseliku meigi tarvis tuleks rõhutada oma silmi ja huuli. Ka juuste pikaks kasvatamise asemel on lihtne abinõu – kanna juuksepikendusi.

Nagu näha, pole enda atraktiivseks muutmiseks väga palju vaeva vajagi. Ära muretse liialt oma ninakuju või lühikeste jalgade pärast. Naudi enda eest hoolitsemist ja mine kohtingule rõõmsa meelega!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles