Härrasmeeste kombed, mis kehtivad tänapäevalgi

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Džentelmen avab naisele autoukse.
Džentelmen avab naisele autoukse. Foto: SCANPIX

Goodguyswag.com on koostanud nimekirja džentelmenide harjumustest, mida tasub hinnata ka tänapäeval. See annab hea põhja aruteluks – kuivõrd olulised need kombed praegu on ja kas naised neid hindavad või mitte?

Mees tõuseb, kui naine siseneb ruumi

Varasemalt oli härradel kombeks püsti tõusta, kui ruumi sisenes naisterahvas või eakas inimene. See näitas austust ja alandlikkust. Tänapäeval on meestel kombeks püsti tõusta siis, kui juba käimasolevale kohtumisele saabub külaline või kui tutvustatakse kedagi.

Mees avab naisele ukse

Džentelmen aitab naise sõidukisse, et näidata oma valmisolekut teda kaitsta. Varasematel aegadel olid naiste kleidid suured ja rasked, mehed avasid neile uksi, et naised ei peaks oma kleidisaba poriseks tegema.

Aumees ei kritiseeri perenaise söögivalmistusoskusi

Külalise valjuhäälset kriitikat toidu kohta peeti äärmiselt ebaviisakaks. Olgem ausad, ebaviisakas on see tänapäevalgi, olgu kokk kes tahes.

Mees tõmbab naisele tooli valmis

Varasematel aegadel oli tavapärane, et mees tõmbas naisele tooli laua alt välja, et naine ei peaks kummardama.

Mees istub pärast naist

Samuti ei istunud mees laua taha enne, kui kõik daamid olid omale koha leidnud.

Mees aitab naisel üleriideid selga panna ja seljast võtta

Korsettide ja kihiliste riiete pärast oli naiste liikumisvõime piiratud, mistõttu vajasid nad mantli selgapanekuks kõrvalist abi. Sellest sai komme, mida järgitakse tänapäevalgi.

Mees ei rutta naisest ette

Kuna naiste kleidid olid ülipikad ja ebamugavad, oli oht trepil koperdada. Härrased kõndisid alati naise taga. Ka tänapäeval on naiste mood ebamugav – kontsakingad ja liibuvad kleidid ei tee kõndimist sugugi lihtsamaks. Mehel on viisakas kõndida naise kõrval, trepil naise taga. Äärmiselt ebaviisakas on kõndida daamist ette, jättes ta üksi järgi kõndima.

Mees kannab naise kotte

Džentelmen pakub naisele raskete kottide kandmiseks oma abi ja aitab lennukis teistel raskeid kandameid üles tõsta.

Mees saadab naise koju

Aumees saadab naise koduukseni, sest ta tahab kindel olla, et tema kaaslasega on alati kõik korras.

Hea lugeja, kas pead sääraseid kombeid oluliseks ka tänapäeval või vastupidi – soovid nende unustamist? Milliseid härrasmeeste kombeid oskad ise siia nimekirja lisada?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles