Soovitusi naistele, kuidas juuste väljalangemisega toime tulla

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Enamasti on juuksed naisele väga olulised ja nende kaotamine võib olla äärmiselt raske. On ju juustel välimuse juures oluline roll. 

Juuste väljalangemine mõjub šokeerivalt enim noortele naistele, kes on tundlikumad ja vähema elukogemusega, kirjutab NHS.

Paraku peetakse naiste puhul juuste hõrenemist häbiasjaks. Ebaõiglane, kuid nii see on.Ka naine ise võib tunda, et ilma juusteta pole ta enam nii sensuaalne ning enesehinnang võib kõvasti langeda.

Säärases olukorras naine võib hakata kahtlema nii iseendas kui oma suhtes partneriga, kartes, et mees ei pea teda enam piisavalt atraktiivseks. Nii mõnigi väldib tegevusi, mida varem nautis – näiteks ujumist või trennis käimist – sest pelgab, et avalikus kohas riietudes märkavad teised ta juuksekadu.

Alopeetsia ehk koldeline juuste kaotus on tegelikult levinum kui võiks arvata. Enamasti on paigutine juuste väljalangemine pöörduv, kuid see võib ka korduda. Karvade väljalangemist põhjustab juuksesibula piirkonnas tekkinud põletik, mis võib viia ka kõigi juuste kaotuseni.

Juuksekadu on ka keemiaravi teada-tuntud kõrvalmõju ning umbes 50 protsenti naistest kaotab suurel hulgal juukseid pärast lapse sünnitamist.

Briti alopeetsiaühingu eestkõneleja Jackie McKillop on kaotanud kõik oma juuksed. Tema on avastanud, et enesetunnet aitab leevendada, kui hakata tegelema juuksekao füüsilise aspektiga. Nõnda soovitab ta uurida nii palju kui võimalik erinevate võimaluste kohta, et leida endale parim. Naiste kiilaspäisuse ravis on parimaid tulemusi näidanud tooted, mis sisaldavad minoksidiili.

Sama oluline on tähelepanu pöörata juuste kaotamisega seotud psühholoogilisele mõjule. Kui juuksed on oluliselt hõrenenud (isegi ajutiselt), on kergem, kui lepid olukorraga ja õpid oma muutunud välimusega elama.

«Kui hästi keegi oma peegelpildiga leppimisega hakkama saab, sõltub iseloomust, enesekindlusest ja lähedaste toetusest,» teab Jackie. «Väga tähtis on keskenduda positiivsele oma elus.»

Kasulikke nippe

Jaga oma kogemusi. Üha rohkem naisi räägib avalikult oma kogemustest juuste kaotamisega. Koos on kergem! Vaata alopeetsiateemalisi videoid Youtube’ist ja loe internetifoorumeid, kus naised jagavad üksteisele toimetulekuks häid nippe.

Lepi sellega. See pole lihtne, aga kui vähegi suudad, võta uus «soeng» omaks. Ehk tuleb abiks, kui loed üles kõik oma head omadused ja suunad oma energia nende omaduste hindamisele.

Räägi sellest. Aruta juuste väljalangemist oma sõprade ja perega, soovitavalt juba varakult. Räägi neile, kuidas end tunned ja millist toetust neilt ootad. Kui juuksekadu rikub su suhet mehega, tasub uurida perenõustamise võimalust.

Kata kinni. Juuksekadu saab osaliselt või täielikult varjata paruka, juuksepikenduste, salli ja isegi jumestusega. Ära anna alla ja leia omale lahendus, mis sobib sulle kõige paremini. Võib-olla sa ei soovigi juuksekadu varjata – peaasi, et ise end hästi tunned.

Ole kannatlik. Paljudel juhtudel on juuksekadu ajutine. Seevastu on juuste tagasi kasvamine väga individuaalne ning see võib võtta isegi aastaid. Kusjuures uued juuksed võivad olla teistsuguse tekstuuri ja värviga.

Ära usu imerohtudesse. Suhtu ettevaatlikult imetoodetesse, mis lubavad sulle paari päevaga uhked juuksed pähe kasvatada. See ei ole lihtsalt võimalik. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles