Neli etappi, mis tuleb teadlikult armastust otsides läbi teha

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Suhte proovimine võib võtta kaua aega ja kulutada palju emotsioone: partnerite mittesobivus selgub sageli alles teisel-kolmandal kooseluaastal. Imbi Viirok kirjutab Sensas, et teadliku tutvumise eesmärk on säästa oma aega ja tundeid ning luua paarisuhe, mis vastab partnerite ootustele ka pärast armumisefaasi möödumist.

 Teadliku tutvumise tegevused võib jagada neljaks etapiks:

1. Tutvuste loomine

See on aktiivne suhtlemine ja uute inimestega tutvumine ringkondades, kus sobiva kaaslase leidmine on tõenäoline.

2. Esimene valik

See on lühike vestlus inimesega, mille põhjal saad otsustada, kas üldse soovid temaga lähemalt tuttavaks saada või mitte. Esmase valiku tegemine võtab aega umbes viis minutit.

Soovitused esmase valiku tegemiseks:

♥ Vaata üle oma kolm kõige olulisemat eeldust suhtele ning mõtle välja paar küsimust, mida sobib vestluskaaslase käest kohe vestluse alguses küsida. Ilmselt pole tark esimese paari minuti jooksul uurida, mitut last vestluskaaslane soovib, kuid tema pereväärtuste või muu sinu jaoks olulise kohta aimu saada on leidliku teemavalikuga kindlasti võimalik.

♥ Mõtle läbi, kuidas sa vestluse viisakalt ja kiiresti lõpetad juhul, kui sul huvi selle inimese vastu ei teki.

♥ Ära karda «ei»-sid. Kui vestluskaaslane ütleb, et pole sinuga tutvumisest huvitatud, ei ole ta järelikult ka sinu jaoks sobiv inimene. Ole tänulik, et saad aega säästa ja edasi liikuda.

3. Sobivuse hindamine

Kui esmatutvus tekitas sinus inimese vastu huvi, leia võimalus pikemateks vestlusteks, mille käigus saad hinnata, kas selle inimesega koos võiksid sinu hea suhte eeldused olla täidetud. See võib aega võtta paarist tunnist kuni mitme nädalani. Siin etapis ei tasu kiirustada, õpi inimest ja tema ootusi suhtele kõigepealt vestluste põhjal tundma. Kiirustamine lõpeb sageli suhtega, mis tegelikult ei vasta sinu või su partneri ootustele ning võtab võimaluse luua pikaajaline õnnelik suhe.

Soovitused sobivuse hindamiseks:

♥ Ütle julgelt välja, et sina otsid püsisuhet, ja küsi, kas kaaslane soovib sama.

♥ Pane tähele, kui tasakaalus on teie vestlused: kas kaaslane tunneb sinu vastu sama palju huvi, kui ta endast räägib.

♥ Räägi kaaslasele oma unistustest ja eesmärkidest, vaata, kuidas ta reageerib. Uuri kaaslase unistuste ja eesmärkide kohta, mõtle, kas need sobivad sinu tulevikuvisiooniga.

♥ Tea, et kui kasvõi üks sinu hea suhte eeldus on täitmata, ei ole suhtel head potentsiaali.

♥ Oluline oskus selles etapis on «ei» ütlemise oskus. Enamik kaaslasi, keda sa kohtad, ei ole sinu jaoks sobivad. See on täiesti normaalne ja ära lase sel ennast heidutada. Pea meeles, et vaid siis, kui oskad öelda «ei» sellele, mida sa ei soovi, annad sa võimaluse sellele, mida sa tegelikult soovid.

4. Sobivuse testimine

Sobivust testima tasub hakata vaid juhul, kui vestluste põhjal tundub, et kõik sinu hea suhte eeldused selle inimesega on täidetud. Enne kui sa ennast emotsionaalselt sügavalt seod, tasub nüüd järele proovida, kui hästi kaaslase sõnad ja tegelik käitumine kokku langevad. Alles siin etapis tasub ette võtta romantilised kohtumised. Kuid ära veel käitu nii, nagu oleksid suhtes, ole vaba ja teistele võimalustele avatud seni, kuni oled kaaslase sobivuses veendunud. Sobivuse testimine võtab tavaliselt aega paar kuud.

Soovitused sobivuse testimiseks:

♥ Küsi iseendalt, kas soovid selle inimesega (täpselt sellisena, nagu ta on) veeta koos oma ülejäänud elu ning kas soovid, et see inimene kasvatab sinu last.

♥ Aruta oma hea suhte eeldusi paari-kolme parima sõbraga ja tutvusta ka neile oma kaaslast. Nii saavad sõbrad sulle tagasisidet anda selle kohta, kui hästi nende arvates sinu suhte-eeldused selle kaaslasega täidetud on.

♥ Kohtu kaaslase sõpradega, pane tähele, kuidas ta nendega suhtleb.

♥ Kui tunned, et kaaslane ei vasta sinu ootustele, mõtle sellele, et see inimene on väärt partnerit, kes armastab tema juures kõike, ning täpselt sedasama oled väärt ka sina!

♥ Kui oled veendunud, et ka käitumise tasandil on sinu suhte-eeldused täidetud ja vajadused kaetud, siis võta kaaslasega püsisuhte teema arutlusele. Ära eelda, et kaaslane arvab sedasama, mida sina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles