Noore naise pihtimus: kallima kaotus õpetas mind armastust hindama

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Samantha Bun on noor Sydneys elav naine, kes on noortele suunatud elustiiliportaali Elite Daily kaasautor. Oma kõige värskemas kirjatükis räägib naine avameelselt sellest, et kaotas 19aastaselt oma kallima ja see õpetas teda armastust rohkem hindama. 

Kuus aastat on möödunud – mul kulus kaks aastat, et uuesti näha oma tulevikku ja neli aastat, et olukorraga leppida. Minu ettekujutus muinasjutuelust purunes, kui ma olin 19aastane ja mu kallimal diagnoositi vähk. Ta suri kuu aega hiljem.

Minult võeti unistused, mida me olime kolm aastat omavahel jaganud ja tulevik, mis pidi olema täis armastust ja seiklusi. Minult võeti lootus. Mul oli au saada osa tema elust, kuna tema õpetas mulle, kuidas armastada ja mis tunde see tekitab, kui sind armastatakse. 

Järgnevalt toon välja mõned asjad, mida ma tänu temale armastuse kohta õppisin.

1. Avalda armastust. Kui sind valdavad ühel hetkel teatud emotsioonid, ütle need välja. Jaga neid inimestega, keda armastad. Kui oled tänulik, ütle «aitäh», kui tunned, et armastad kedagi, ütle see välja. Kuigi mõned inimesed on veendunud, et kui liiga tihti armastust avaldada, kaotavad sõnad oma tähenduse, aga milleks oodata või end tagasi hoida? Pole olemas «õiget aega». See õige aeg võib sinust sootuks mööda minna.

2. Suhelge avameelselt. Mul jäi palju asju ütlemata, kuna tunnetest rääkimine oli hirmutav. Eriti neist tunnetest, mis on seotud surmaga. Ma teadsin, et ta kardab surma, aga me oleks võinud sellest rohkem rääkida. Inimestega rääkimine ja mõtete ning tunnete jagamine aitasid mul kahtlemata leinata. Sel viisil vabaneb palju kogunenud pingeid ja ärevust. Sa ei pea kõigega ise hakkama saama. Inimesed on valmis sind kuulama ja toetama.

3. Kuula hoolikalt. Me peaksime kõik üksteist rohkem kuulama. Mõnikord tuleb emotsioone välja karjuda, et teised neid kuuleksid. Üks lihtsamaid viise, kuidas teistele toeks olla, on teda kuulates. Väga lihtne on vajuda oma alateadlikku maailma, eriti arvestades elektroonikat ja sotsiaalmeediat. Kui oled valmis teist inimest kuulama, võid kuulda midagi, mis aitab päästa tema elu.

4. Austage teineteist. Vastastikune austus on miski, mida aja jooksul arendatakse ja kasvatatakse. Austust võib näidata teise inimese mõtteid või otsuseid hinnates või koheldes teda ausalt ning lugupidavalt. Ma austasin oma kallima otsust mitte läbi teha keemiaravi, kuna ta teadis, et ta keha ei peaks sellele vastu. Ta ilmselt lootis, et ma võitlen tema otsusele vastu, aga ma austasin tema valikut. Ma olin juba niigi näinud, kuidas ta elas üle tohutult palju valu. 

5. Pane tähele pisiasju. Kui me veel koos olime, siis oli nii palju hetki, mida ma võtsin enesestmõistetavana, aga mille puhul ma hiljem mõistsin, et oleks pidanud ka neid rohkem hindama. Ära kunagi alahinda kallite inimestega hetkede nautimist. Pisiasjad ongi kõige tähtsamad, õpi neid hindama.

6. Toetage teineteise unistusi. Ma meenutan sageli neid õhtuid, kui istusime koos tema autos ja rääkisime tulevikuplaanidest. Ta tahtis saada ettevõtjaks, kel oleks oma lennufirma ning ma uskusin, et ta on piisavalt julge, et seda unistust taga ajada. Ta julgustas mind järgima mu unistust saada õpetajaks. Ta leidis alati mooduseid, kuidas tõsta mu enesekindlust ning mitte lasta mul oma ebakindluste pärast põdeda. See tekitab tohutult hea tunde, kui armastatud inimesed sinusse usuvad ja toetavad sind eesmärkide saavutamisel. 

7. Hoolitse oma keha eest. Ilmselt oled ennegi kuulnud, et keha on sinu pühamu. Me kõik teame seda, ent millegipärast kohtlevad paljud meist oma kehasid halvasti. Pärast seda, kui olin kallima kaotanud, oli mul raskusi oma keha armastamise ja toitmisega. Ma kogesin suurt stressi ja võtsin kaalus juurde. Praeguseks olen õppinud oma keha armastama ja jälgin, et toituksin õigesti ning teeksin trenni. Mu kallim oli väga sportlik tüüp. See, millise kiirusega vähk tema keha hävitas, oli kohutavalt hirmutav. 

8. Tee seda, mida armastad. Pole mõtet elada tehes iga päev asju, mis ei tee sind õnnelikuks. See on vaid üks viis, kuidas oma elu raisata. Mu kallim oli hea näide sellest, et inimene peab tegema vaid seda, mida armastab. Ka pärast diagnoosi saamist ja seda, kui haigus hakkas ta keha hävitama, ei loobunud ta spordist. Kuigi pole mõistlik oma niigi nõrka keha tagant sundida, tahtis tema veel oma sõpradega vähemalt ühe jalgpallimatši maha pidada ja ta tegi ka seda. Kui teed seda, mida armastad, siis see pakub su hingele rahuldust. See annab sulle kirglikkust ja eesmärgi.

9. Unista suurelt. Elu on lühike. Me kardame unistusi, mis on meist suuremad; me kardame põrumist ilma, et julgeksime üldse proovida; me kardame edu enne, kui oleme selle saavutanud. Me elame pidevas hirmus. Ma igatsen oma kallima kartmatust ja seda, et ta ei julgenud kõva häälega välja öelda, et temast saab järgmine Richard Branson. Tema ei saanud kunagi oma unistusi täide viia ja alles pärast tema elu lõppu mõistsin mina, et elu on kohutavalt lühike. Kuidas võtta igast päevast maksimumi?

10. Armasta tingimusteta. Kui oled otsustanud kedagi armastada, ära vali, mida sa tema juures armastad. Armasta teda täielikult, ava oma süda ja hinda igat hetke. Kuigi sa võid haiget saada, ei saa sa tunda armastuse kogu ilu ja puhtust, kui sa pole nõus oma südant avama. Armasta nii palju kui võimalik, et sa ei peaks hiljem enam midagi kahetsema. Kallima armastamine tõi mu ellu nii palju rõõmu ja tema vastuarmastus tekitas minus iga päev imelise tunde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles