Kas mullivann ja saun on rasedale ohutud?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saun.
Saun. Foto: SCANPIX

Saunas istumine või mullivannis ligunemine võib näida rasedusaegsetele pingetele ja valudele suurepärase leevendusena, kuid mõlemad tegevused on sel ajal pisut riskantsed, hoiatab Emmede Klubi.

Esiteks on rasedatel naistel suurem veepuuduse, pearingluse ja üleüldiselt madalama vererõhu oht ning kõik need vaevused võivad suures kuumuses intensiivsemaks muutuda. Kõik, mis sinu ajab sinu kehatemperatuuri kõrgemaks kui 38-39°C, võib kujutada potentsiaalset ohtu sündimata beebile, eriti varajastes raseduse staadiumites, kui tema keha ja aju alles arenevad. Uuringud on tõestanud, et kõrged temperatuurid võivad suurendada beebi seljaaju väljasopistuse ohtu.

Seni, kuni arst on sulle sünnitusjärgselt rohelise tule andnud, oleks soovitatav saunatamisest ja kuumadest (mulli)vannidest hoiduda. Kui sa siiski ei suuda kiusatusele vastu panna, järgi neid ettevaatusabinõusid, et vähendada ohtu loote tervisele:

1. Enamiku mullivannide veetemperatuur on seatud kõrgemaks kui 38°C. Säti enda oma madalamale temperatuurile ja aseta vette veetermomeeter. Veekeskusi külastades uuri personalilt sealsete mullivannide veetemperatuure ning veendu, et need ei oleks sinu jaoks liiga kuumad.

2. Piira mullivanni- ja saunakülastusi kuni kümne minutini, ära ole kuumas kauem.

3. Jälgi, et sul ei ilmneks ülekuumenemise sümptomeid nagu pearinglus, uimasus või liigne higistamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles