Miks rinnad mõnikord valutavad ja mida selle suhtes ette võtta?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuni 70 protsenti naistest kogeb mingil hetkel oma elus rinnavalu ehk mastalgiat, mille taga võib olla palju erinevaid põhjuseid.

Kõige levinum neist on tingitud hormonaalsetest muutustest, mida esineb kõige suurema tõenäosusega menstruatsiooni paiku kirjutab news.health.com. Pidev rinnavalu painab rohkem üle 30aastaseid naisi. See valu võib avalduda paistetuse ja tundlikkusena mõlemas rinnas, kuid tunda võib olla ka lühiajalist teravat valu ühes kindlas kohas. Selle leevendamiseks kasutatakse enamasti katseeksitusmeetodit ja väga harva viitab see päriselt rinnavähile.

Kõikehõlmav rinnavalu võib olla põhjustatud veepuudusest, mida saab korrigeerida õige toitumisega. Paljud naised leiavad leevendust B6-vitamiini ja E-vitamiini võtmisest, aga ka priimulaõlist. Teised tunnevad end paremini, kui joovad vähem kohvi ja piiravad soola tarbimist. Paraku ei piisa alati muutustest toidulaual. Sel juhul tasub proovida käsimüügi valuvaigisteid nagu aspiriin või rääkida oma arstiga paiksetest ravimistest. Mõne kuuga peaks valu üle minema.

Pisteline valu võib olla märgiks, et rinnas on tsüst või fibroadenoom (healoomuline kasvaja). Need võivad tükina rinnas tuntavad olla, kuid ei pruugi. Kuigi enamasti on need kahjutud, võivad fibroadenoomid tõsta rinnavähiriski. Kui arst on kinnitanud diagnoosi ultraheliaparaadi või mammogrammi abil, saab tsüsti enamasti nõela abil eemaldada, kuid fibroadenoomi puhul võib olla vajadus juba operatsiooni järgi.

Igal juhul, kui tunned, et midagi on valesti, pöördu kindlasti oma arsti poole!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles