Neli nõuannet, kuidas olla lastele parem isa

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kahtlemata tahavad kõik isad, et nende lastest kasvaks normaalsed inimesed, kuid selleks saavad isad nii mõndagi ära teha. Esimene asi, mida isa peaks laste heaolu nimel tegema, on üritama vältida stressi, sest vanema stress võib mõjutada lapse aju arengut.

Meesteportaal Men's Health pani kirja neli nõuannet, kuidas iga mees saab oma lastele olla parem isa.

Ära tülitse kallimaga laste juuresolekul

Perepsühholoog Lawrence Balter sõnas, et vanemad peaksid vältima laste ees tülitsemist. «Laste jaoks on vanemad nende kaitsjad. Kui nad näevad pealt, kuidas vanemad karjuvad, asju loobivad ja lõhuvad, siis see hirmutab neid,» ütles Balter. Mida teha, kui lapsed astuvad tuppa just siis, kui te vaidlete? Olge rahulikud. Te ei pea teesklema, et kõik on hästi, aga ärge jagage lastega igat inetut detaili oma tülist. «Võite neile mõne sõnaga selgitada, miks te vaidlesite ja kui vaidlused on lahendatud, öelge alati lastele, et kõik on korras,» soovitas Balter.

Käitu vastavalt oma eale

Kui sina ja kallim tülitsete, ära kunagi kaasa tülisse oma last, kurnates teda oma probleemidega. Lapsega probleemide jagamine mõjub talle rusuvalt ja tekitab süütunnet, sest ta peab ju ka oma ema suhtes olema lojaalne. Balter soovitas oma frustratsiooni jagada pigem kellegagi, kes on sinuga sama vana (lähedane sõber, pereliige, kolleeg). Muide, teadlased on kindlaks teinud, et semudega probleemide jagamine mõjub tervisele hästi.

Ole lapsele eeskujuks

Balter soovitas kodus mitte suitsetada ja ka alkoholi tarbimist võiks limiteerida. Kuigi see ei käi iga kodu kohta, võib alkohliga liialdamine tekitada konflikte. Kui suudad oma halbu harjumusi kodus vältida, siis ennetad võimalikke probleeme ja oled lastele heaks eeskujuks.

Distsiplineeri, kuid ära kritiseeri

«Uurimused on tõestanud, et kui oled väga kontrolliv ja negatiivne, siis see võib anda soovitule vastupidiseid tulemusi,» sõnas Balter. Karjumine ja laste süüdistamine, kui miski läheb halvasti, lisab teie suhetesse stressi ja lapsed ei julge tulevikus enam sinu poole oma muredega pöörduda. Muuda oma suhtumist. Kui laps teeb midagi, mis läheb üle piiri, noomi teda. Aga lase tal end kaitsta või selgitada, mis juhtus. Seejärel selgita lapsele, miks tema tegu oli vale ja räägi talle, millised on selliste tegude tagajärjed.

Ilusat isadepäeva!

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: SCANPIX
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles