Mis on õigupoolest intuitsioon?

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Intuitsioon ilmutab end kõhutunde, eelaimuse ja inspiratsioonina, tuues alati sisse täiendavat, senitundmatut informatsiooni, mille toel tegutseme enamasti õigesti. Pole päris täpselt teada, kuidas intuitsioon töötab. Mõnedele näib see müstikana, osa arvab, et see on kõigest juhus, ning paljude meelest on tegemist täiesti normaalse nähtusega, kirjutab Sensa.

Intuitsioon on igati tavapärane nähtus, kinnitab Patricia Einstein oma raamatus «Intuitsioon: teekond sisemise tarkuse juurde». Küsimus on vaid selles, kas oleme ise valmis seda meis kõigis eksisteerivat, kuid ebaõiglaselt unarusse jäetud inimmeele omadust arendama. Intuitsiooni praktiline kasutamine aitab leida vastuseid paljudele igapäevastele dilemmadele ja hoopis paremini, kui loogika ja ratsionaalne mõtlemine seda suudaksid. Just nimelt ratsionaalne mõtlemine on see, mis loob intuitsioonist müstika. Inimene on oma ratsionaalsuse toel ehitanud raketi ning lennanud Kuu peale ja tagasi. Kuid ratsionaalsust ja loogikat kasutades ei saa me iial teada, kas näiteks kallim meie äraolekul kurvastab või mitte.

Meie loomupärane oskus, mis aitab mõista hoopis enamat, kui me oma viie meele ja loogika abil kogeda suudame, võib osutuda inimsoo suurimaks aardeks. Kui suudame need külluseväravad kord avada, avaneb meile ka sügav tarkus, teadmised ja inspiratsioon. Taipame vaevata, mis on meie jaoks igas olukorras just see parim lahendus, oskame lugeda sõnumeid ridade vahelt ja näha seda, mis toimub silmale varjatult. Intuitsiooni varamust saame noppida hiilgavaid ideid ka oma unistuste elluviimiseks, valida õigeid samme karjääri edendamisel, langetada parimaid ärilisi otsuseid ning aimata selgemalt sõprade ja lähedaste mõtteid-tundeid ning selle abil parandada suhteid igas vallas. Saadud taipamistesse uskudes suudame igas olukorras reageerida otsuse- ja enesekindlamalt ning oskame ka ära tunda oma ideaalse kaaslase.

Intuitsioonist on abi iga töö juures ja seda nii loovamas liinis kui ka  täpsust nõudvates valdkondades. Iga eluala spetsialistid kasutavad mingil määral intuitsiooni – seda nii otsuste langetamiseks, kokkulepete sõlmimiseks ja juhtimisoskuste arendamiseks kui ka selleks, et edukalt suunata oma kolleege.

Pikemalt saad lugeda intuitsioonist värskest Sensast!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles