Viis asja, mille eest emad saavad sageli teenimatult kriitikat

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Vasta ausalt: kas oled kunagi kritiseerinud mänguväljakul või toidupoes mõnda ema, kes ei paista oma lapsest jagu saavat? Isegi, kui me üritame kriitikat vältida ja suhtuda teistesse mõistvat, tuleb mõnikord ikka ette, et me ei kiida teiste tegusid heaks.

Huff Post pani kirja viis asja, mille eest emad saavad sageli teenimatult kriitikat.

  • Imetamine

Mõnel emal veab: ta sünnitas lapse loomulikul teel, keha hakkas kohe piima tootma ja laps sai peaaegu päevapealt selgeks, kuidas rinda imeda. Aga palju on neid emasid, kellel nii hästi ei lähe. Isegi, kui nad ei taha seda tunnistada, ei meeldi neile näha, kui väikese vaevaga mõni ema oma rinna välja võtab ja last toidab. Need emad on võib-olla proovinud kõikvõimalikke variante, lausa nii palju ja nii mitmeid kordi, et meeleheide ajab neid nutma. 

Sa ei tea, mis põhjusel mõni ema oma last ei imeta. Võib-olla ta ei saa, võib-olla ei taha või võib-olla on tal kunagi olnud rinnavähk, mille tulemusel on mõlemad rinnad eemaldatud ja imetamine pole lihtsalt valikuvariant. Pole oluline, mis on põhjuseks, tähtis on meeles pidada, et emad on valmis oma laste heaolu ja tervise nimel kõike tegema. Nad teavad, millised on nende valikuvõimalused, seega ära kritiseeri, vaid toeta. 

  • Orgaaniline toit

Orgaaniline toit on viimasel ajal muutunud väga populaarseks ja paljud emad pakuvad seda oma lastele, et hoolitseda nende tervise eest. Mida teha aga siis, kui laps on mõnel sünnipäevapeol või teise perega väljas ja talle pakutakse krõpse või midagi, mida ema lapsele ei lubaks? 

Ükski ema ei taha oma last ebatervislike toitudega mürgitada, aga olgem ausad, on väga raske hoida silma peal kõigel, mida laps sööb. Mõned pered eelistavad orgaanilisi toite, teised söövad segamini orgaanilisi ja ebatervislikke toiduaineid, kolmandad lähevad kõige mugavamat teed ja toituvad peamiselt ebatervislikust kraamist. Mis vahet seal on ja veelgi enam, kelle asi see on?

  • Sotsiaalmeedia

Emad jagavad fotosid oma ilusatest ja andekatest lastest. Nad kirjutavad sageli sellest, millega võsukesed on hakkama saanud. Emad jagavad Instagrami ja Pinteresti vahendusel ägedaid ideid, kuidas korraldada lapse sünnipäevapidu või mida võiks koos lastega meisterdada. Paljud emad tahavad seda teha, sest neile meeldib oma elu teistega jagada. Samas on ka palju neid, kes seda ei tee. 

Ära kritiseerid neid, kes seda teevad ja ära heida teistele ette, et nad ei postita üldse fotosid oma lastest. Iga inimene valib ise, mida ja kui palju nad oma pere ning eraelu kohta tahavad jagada. Seda ei saa keegi teine otsustada nende eest.

  • Välimus

Kas vabanesid beebikilodest kohe pärast sünnitust ja käid regulaarselt maniküüris, et su välimus oleks laitmatu? Väga kena. Igale naisele meeldib hea välja näha. Aga ära kritiseeri neid naisi, kes ei vabane beebikilodest kiiresti, ei kuluta raha pediküürile ja mõni päev ei saa üldse pidžaamat seljast. Iga ema, kes väidab, et ta teeb end iga päev kauniks, valetab. 

Ära kritiseeri oma emadest sõbrannasid, kelle põhienergia kulub lastele ja kes seetõttu ei jõua oma välimusele kuigi palju tähelepanu pöörata. Kui sulle ei meeldi mõte sellest, et sind võidakse tänaval näha sõbrannaga, kel on jalas välja veninud teksased, kelle juuksed on segamini ja kes ei jõudnud end enne kodust lahkumist meikida, sest pidi lapse riidesse panema, siis võib-olla peaksid leidma kellegi teise, kellega lõunal käia.

  • Kodused emad vs töötavad emad

See teema tekitab alati palju vastuolisi arvamusi. Kas ema peaks pärast lapse sündi lapsega kodus olema või minema võimalikult ruttu tööle, et perele raha teenida? Töötavaid emasid kritiseeritakse tohutult, neid süüdistatakse selles, et nad ei pööra lastele tähelepanu ja lasevad lastel omapäi kasvada. Kuid mis saab siis, kui perel on rahalisi raskusi ja ainus võimalus olukorrast pääsemiseks on see, kui ema läheb tööle? Võib-olla pole töötaval emal lihtsalt muud võimalust, kui tööl käia.

Kodused emad teavad, et mõnikord võib ette tulla päevi, mil tahaks lihtsalt kodust ja laste juurest eemale saada. Kõik ei saa omale lubada sedagi, et laps lasteaeda viia, sest lasteaiamaks on lihtsalt nende rahakoti jaoks liiga kõrge. Millal me otsustasime, et emasid võib nende karjäärivalikute või muude otsuste pärast kritiseerida? Kes ütles, et see puutub meisse, mis toimub teise pere koduseinte vahel? Iga inimene langetab ise oma otsuseid ja elab vastavalt neile. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles