Rasedusaegne tupeseen on tavaline ja sage nähtus

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Erahaigla Fertilitas ämmaemand Maarja-Liis Kotka kinnitab Emmede Klubis mureliku naise kirjale vastates, et suurenenud valgevoolus raseduse ajal on täiesti normaalne nähtus.

Kuna menstruatsioon jääb raseduse ajal ära ja hormonaalne tase naise organismis on teistsugune kui tavaliselt, eritub seetõttu rohkem valgevoolust. Vaid siis, kui voolusega kaasnevad kipitus, sügelus või ebamugavustunne urineerimisel või kui voolus muutub väljanägemiselt teraliseks ja n-ö kohupiimjaks, on põhjust kahtlustada tupeseent.

Rasedusaegne tupeseen on väga tavaline ning sage nähtus, sest naise immuunsüsteem on raseduse ajal nõrgenenud ning seennakkustele vastuvõtlikum. Ka tupeseene tekkes on suur roll muutunud hormonaalsel tasakaalul raseda naise kehas. «Kindlasti ei ole tupeseene diagnoosi korral põhjust muretseda või häbeneda, sest see ei ole seotud puuduliku isikliku hügieeniga. Suurel osal naistest ravitakse raseduse ajal vähemalt korra tupeseent,» lohutab ämmaemanda, kelle sõnul võib tupeseen raseduse ajal tekkida korduvalt, kuid see ei ohusta kuidagi tulevase ema või tema sündimata lapse tervist.

Tupeseene vältimiseks võib abi olla tarbitud suhkrukoguse vähendamisest, sest palju magusat söönud naise uriin loob seennakkuse tekkeks soodsama keskkonna. Kui naine kahtlustab, et suurenenud vooluse näol võib tegemist olla tupeseenega, tasuks kindlasti konsulteerida arsti või ämmaemandaga, kes vajadusel määrab ravi. Tupeseent ravitakse lokaalselt ja see ei kujuta ämmaemanda sõnul rasedusele mingisugust ohtu.

Kui tekkiv tupevoolus on hallika tooniga või väga spetsiifilise kala meenutava lõhnaga, võib ämmaemanda selgitusel olla tegemist bakteriaalse vaginoosiga. «Bakteriaalne vaginoos on tupe mikrofloora häirumisel tekkiv haigus, mille teket võivad soodustada näiteks külmetushaigused, stress, hormonaalsed muutused ja ka ebapiisav intiimhügieen,» sõnab ta. Bakteriaalset vaginoosi ravitakse antibiootikumidega ja selle ravi on väga tähtis, et põletik ei süveneks ega areneks edasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles