Trendikompass: madala tallaga jalanõude võidukäik

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Calvin Klein sügis 2014.
Calvin Klein sügis 2014. Foto: AP/Scanpix

Tikk-kontsadel tasakaalu hoidmine on kõike muud kui meeldiv ja tervislik, ometi on paljud meist nõus ilu nimel seda piina kannatama. Õnneks on trend naiste suunas tasapisi armulikumaks muutunud ning kontsad muutunud toekamateks. Või üldse kadunud!

Mugavus on naistemoes rohkem hinnas kui ei eales varem, kirjutab Ooolala moeblogi. Vähem ahistavaid ja liikumist piiravaid rõivaid-jalanõusid ning rohkem minimalismi, lihtsust ning funktsionaalsust.

Meesterõivaste elementide laenamine naistemoodi pole mingi uudis ning vahelduva eduga on seda viimaste aastakümnete jooksul ikka tehtud. Viimased suuremad lained oli 80ndate powerdressing ning 90ndate androgüünne ja sportlik minimalism, mis nüüd on justkui kokku saanud.

Tommy Hilfigeri kollektsioonist. Foto: AP
Tommy Hilfigeri kollektsioonist. Foto: AP Foto: AP/Scanpix

Isegi kui trendid jätavad sind külmaks, ei saa kuidagi jätta rõõmustamata selle üle, et minimalismihoos on ära «taandatud» ka kõrged kontsad. Mitte, et moepolitsei need täielikult keelanud oleks, kuid poodides on saadaval ilmselt kõigi aegade laiem valik ilusaid ja kvaliteetseid madalaid jalanõusid.

Tõsi, mudelivalikus domineerib jõulisus ja mehelikkus. Väga trendikad on punkstiilis massiivsed saapad, meeste ülikonnakinga matkivad loafer’id ning moeklassikast pärit ratsastiilis saapad. «Tagasi» on ka terava nina vaimustus, kuid võrreldes eelmise trendiga, kus terava ninaga jalatsid olid voolujoonelised ja väga naiselikud (a'la femme fatale), domineerib siingi androgüünsus.

Aga annab minna veel mugavamaks! Jooksutossud on vallutanud maailma ning praegune stiil soosib nende kandmist nii dresside kui õhtukleidiga. Selge, et tegemist on trendiga vaid väga julgetele ning ainult aeg näitab, kas see suund liigitub hiljem kategooriasse «trendid, mis oleksid võinud olemata olla» või leiab oma koha moeklassikas. Sportlikest jalanõudest juba ikooneseme staatusesse tõusnud tennised pole samuti kuskile kadunud, kuid meie kliimas on nende kandmisaeg lihtsalt võrdlemisi lühike.

Püksikandjatele pakub praegune saapatrend igatahes palju ülimalt efektseid variante, kuid seelikukandjatel on ausalt öeldes pisut raskem. Seelikuga mehelike kingade välja kandmine ei tule sugugi igaühel välja ning halvemal juhul võib tulemus näida, nagu oleksid laenanud vanaema kalosse või Pipi liiga suuri meestekingi. Kui oled peene luustruktuuriga, sale ning sinu stiil ongi armsalt nohiklik, on see oodatud tulemus, kuid klassikaliselt naiselikku stiili eelistavate ning volüümikamate naiste jaoks ilmselt siiski pigem möödapanek. Samas, päriselt meelt heita ei tasu, naiselike seelikute juurde sobilike madalate saabaste leidmine pole ka päris võimatu missioon!

Loomulikult ei kao ka kõrged kontsad kuskile, kuid aeg-ajalt on hea oma jalgadele puhkust anda. Kingad võid sa uued osta, aga samad jalad jäävad sulle elu lõpuni!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles