Kristina Traks: mõnusa kaelussalli kudumise õpetus

Kristina Traks
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaelussall
Kaelussall Foto: Kristina Traks

Sügisest ja sallist pole enam pääsu. Et ka kõige tuisupäisemal mürakarul kael tuule käes paljaks jääks, on väga mõnus kaela tõmmata kaelussall. Siin on üks lihtne õpetus, kuidas ise lapsele see riideese valmistada. 

See sall sobib lapsele alates päris pisikesest kuni vähemalt 5-aastaseni välja. Just nii kaua on minu lapsed taolist salli kandnud ja pole veel näha, et kaelus välja veniks või lotendama hakkaks.

Vaja läheb:

Nr 4 pikki vardaid salli ülesloomiseks ning nr 4 sukavardaid kudumiseks. Sukavardad võiksid olla pikemat sorti ja puust. Metallvardad kipuvad tööst kergemini välja libisema, puuvarrastega seda muret pole.

Lõngaks on võtsin mina 100 protsenti meriinovillase, mida oli tokis 90 meetrit ja kulus veidi üle ühe lõngatoki. Tasub võtta lõng, millele on lubatud masinpesu. Lambavillast ei soovita – on kare ja venib lõpuks välja.

Heegelnõela, kui kavatsed kaelusele äärise heegeldada.

Töö käik:

Alustuseks loo pikkade varrastega 64 silmust. Jaga need sukavarrastele, igale 16. Kootakse ringselt nagu sokki või kinnast.

Koo 2+2 (2 silmust parempidi, 2 vasakpidi) soonikut 17 ringi. Või ka rohkem või vähem, aga seda mõõda juba oma lapse kaela peal.  

Kaelusele murdekoha tegemiseks koo üks ring ainult parempidi. Sellest järgmine ring tee nii:  2 silmust parempidi kokku, õhksilmus ja nii terve ring. Siis veel üks ring ainult parempidi.

Nüüd jätka 2+2 soonikut, 17 rida.

Kui see tehtud, koo üks ring parempidi.

Nüüd oleme kaelusega õlgade juurde jõudnud ja on vaja seda laiemaks kasvatada. Kaelus kootakse parempidikoes. Laiemaks kasvatamine käib nii: koo iga varda otsast esimene silmus, loo vahele üks uus silmus ning koo parempidi kuni sama varda eelviimase silmuseni. Siis loo jälle üks uus silmus ja koo ka viimane. Igal vardal korda samamoodi ja tee seda igal ringi. Koo niimoodi kasvatades 10 ringi.  Igale vardale tuleb juurde 20 silmust ehk kokku on igal vardal lõpuks 36 silmust.

Nüüd viimane mahakudumisrida. Seda võib teha ka tavaliselt ja hiljem heegeldada äärise. Võib maha kududa ka pikoodega. See käib nõnda: koo pahempidises koes 3 s maha, tõsta viimane silmus vasakule vardale tagasi ja loo sinna 2 silmust juurde. Nüüd koo ka need pahempidi maha ja korda seda motiivi kuni kõik silmused on maha kootud.

Pressi salli alumine osa (mitte soonikut), peida lõngaotsad, pane lapsele kaela ning minge õue!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles