Kas imetamine vähendab rinnavähki haigestumise riski?

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Teadlased on läbi viinud hulgaliselt uuringuid, mis viitavad sellele, et imetamise ja rinnavähki haigestumise riski vähendamise vahel on seos, kuid konkreetseid vastuseid on raske leida. Emmede Klubi vahendab kokkuvõtet mõningatest uuringutest, et tuua asjasse pisut rohkem selgust.

Väljaandes The Lancet ilmus 150 000 naist hõlmanud laiahaardeline analüüs, mis tõestas, et iga imetatud (kas ühe või mitme lapse peale jaotatud) 12 kuu kohta väheneb rinnavähki haigestumise risk 4,3 protsendi võrra võrreldes naistega, kes oma lapsi üldse rinnaga ei toida.

Seejärel leiti 2009. aastal väljaandes The Archives of Internal Medicine ilmunud 60 000 naise peal läbi viidud uuringuga, et naised, kelle suguvõsas oli soodumus rinnavähi tekkeks, vähendasid imetades haigestumise riski pea 60 protsendi võrra. Seevastu ei leidnud uuring seost imetamise ning vähenenud riski vahel neil naistel, kelle suguvõsades säärane soodumus puudus. Lisaks leiti, et imetamise kestvus ei mänginud riski vähendamisel mingisugust rolli.

Tänavu leiti väljaandes Journal of the National Cancer Institute ilmunud uuringus otsene seos imetamise ning rinnavähi vahel afroameeriklastest naistel, kel on eriti kõrge oht haigestuda agressiivsetesse ning raskesti ravitavatesse rinnavähi tüüpidesse. Kusjuures risk suureneb, kui naine toob ilmale lapse. Kuid kõne all oleva uuringu kohaselt nullib rinnaga toitmine selle riski täielikult.

Miks vähendab rinnaga toitmine rinnavähki haigestumise riski?

Uuringud on viidanud mõningatele teooriatele, kuid ühtegi pole suudetud sajaprotsendiliselt tõestada. Üks neist teooriatest on, et naistel, kes imetavad, on elu jooksul vähem menstruaaltsükleid. Seetõttu on neil väiksem kokkupuude östrogeeniga, mis «toidab» teatud tüüpi vähkkasvajaid. Lisaks on arvatud, et imetamine tugevdab rakke ning muudab seeläbi rinnanäärmete koed vähki tekitavatele mutatsioonidele resistentsemaks.

Lisaks võivad rolli mängida ka elustiiliga seotud tegurid: imetavad (ja rasedad) naised loobuvad suitsetamisest ning alkoholist, toituvad tavalisest tervislikumalt ning hoolitsevad enamasti oma tervise ja keha eest paremini. Ka sellised elustiilivalikud on otseselt seotud väiksema tõenäosusega haigestuda rinnavähki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles