Usu või ära usu!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tere, mina olen sinu abikaasa: lisaks sellele, et pulmapäev võib olla üks esimesi kordi, kui abielluja kohtub oma teisepoolega, 
tuleb oma tähtsat päeva jagada tuhandete teiste paaridega.
Tere, mina olen sinu abikaasa: lisaks sellele, et pulmapäev võib olla üks esimesi kordi, kui abielluja kohtub oma teisepoolega, tuleb oma tähtsat päeva jagada tuhandete teiste paaridega. Foto: SCANPIX

Maailmas leidub rohkem kui 4000 religiooni, millest mõned paistavad meile kui Euroopa ühele uskmatumale rahvale üsna kummalised.

Massipulmad tundmatuga

60 aastat tagasi Lõuna-Koreas loodud Ühinemiskirik on kuulsaks saanud massipulmadega, kus tuhanded paarid ihkavad üheskoos usuliidrite silme all paari heita. Kuna kiriku kodulehel võib iga soovija täita ankeedi endale paarilise leidmiseks, tutvub nii mõnigi abielluja oma teise poolega vaid mõni päev enne suursündmust. Seega tuleb leppida kiriku leitud peiu või pruudiga, kes võib olla mitukümmend aastat vanem või ei oska sinuga sama keeltki.

Ühinemiskiriku asutaja Sun Myung Moon sai enda väitel noore mehena Jeesus Kristuselt palve lõpetada tema pooleli jäänud töö ja tuua inimkonnale füüsiline lunastus. Nii hakkaski end Jumala saadikuks nimetanud Moon tööga agaralt pihta. Nüüdseks on tema religioon kinnitanud kanda nii USAs kui Euroopas ning meenutab hiiglaslikku äriimpeeriumi. Nii kuuluvad Ühinemiskirikule ülikoolid, ajaleht, jalgpalliklubid, Põhja-Korea autotootja Pyeonghwa Motors ning isegi partei.

Kuna Moon kohtus oma elu jooksul nii USA presidendi Richard Nixoni kui Mihhail Gorbatšoviga ja külastas 1990. aastal Nõukogude Liitu, peavad usujüngrid just Mooni kommunismileeri lagundajaks. Pärast mehe surma on kiriku juhtimise üle võtnud tema lesk.

Sõnum Raudselt Leedilt

Jaapanis on levinud religioon, mille asutaja Ryuho Okawa peab end kõrgeima spirituaalse olendi El Cantare inkarnatsiooniks. Enne seda pidas ta end taassündinud Buddhaks ja tollast abikaasat uueks Aph­roditeks.

Okawa kinnitab, et aktiivse meediumina suudab ta tõlgendada surnud kuulsuste sõnumeid. Nii on ta enda väitel edastanud teadaandeid Jeesus Kristuselt, Mooseselt, Zeusilt, Abraham Lincolnilt, Shakespeare’ilt ja paljudelt teisteltki. Näiteks jutustanud endine Briti peaminister Margaret Thatcher talle, et oli eelmises elus hoopis Otto von Bismarck ning et Euroopa Liit on lagunemas.

1986. aastal asutatud Õnneliku Teaduse Ühingu eesmärk on luua armastuse, rahu ja harmooniaga täidetud maailm. Okawa sõnul on tal maailmas 12 miljonit järgijat. Ta on avaldanud üle 1400 raamatu oma tõdedest. Ühingul on ka oma koolid ja partei.

Tina Turneri mantra

Teisegi Jaapanist alguse saanud religiooni, Väärtuse Loomise Ühiskonna populaarsus on levinud üle maailma. Selle kuulsaimad liikmed, keda agaralt reklaamitakse, on näiteks lauludiiva Tina Turner, näitleja Orlando Bloom ja Itaalia endine jalgpallur Roberto Baggio. Muide, Tina Turner demonstreerib internetis üksikasjalikult, kuidas usundi ühte peamist mantrat laulda tuleb. Ühingule kuulub ka ülikoole ja lasteaedu, sel on oma päevaleht, kunstimuuseum ning tugevad sidemed Jaapani olulise partei Uus Komeitoga.

Budismist välja kasvanud ühingu eesmärk on luua taas maailmarahu, mis on võimalik vaid mantra pideval kordamisel ja seeläbi inimrevolutsiooni vallandamisel. Alles pärast inimese sisemist muutumist on võimalik rahu edasi levitada maailma tasandile, väidab õpetus.

Usk spagetikoletisse

Mõned veidrad usugrupid meenutavad pigem mõnda huumorisaate luulu. Näiteks usuvad pastafarianismi järgijad, et lendav spagetikoletis tõi koos mereröövlitega maale headuse ning nüüdne moraalne kriis algas pärast piraatide kadumist. Kõigile inimestele avatud ühing on ennekõike popp tudengite seas, sest reeded on kuulutatud pühaks päevaks ning liikmed armastavad õlut juua.

Kuigi paljud usuühenduse liikmed peavad usundit satiiriks, kohtab ka tulihingelisemaid jüngreid. Näiteks on nii USAs kui Euroopas esinenud juhtumeid, kus kohtust on väljunud võitjana pastafarianistid, peas pasta kurnamise sõel kui religiooni sümbol. Nende ainus dogma on igasuguse dogma eitamine, mistõttu puuduvad ka karmid reeglid, rituaalid või palved.

Äri, usk või vangla?

Viiekümnendate algul USA ulmekirjaniku L. Ron Hubbardi loodud saientoloogia kirik väidab, et inimesed on tegelikult surematud olendid, kes sageli unustavad oma tõelise olemuse. Seega tuleb inimkonnale hirmkallite kursustega õpetada, kuidas läbi traumaatiliste kogemuste minetamise taastada surematus. Veel usutakse, et lapsi tuleb kohelda kui täiskasvanuid ning nutvat last ei tohiks kiiruga lohutama kihutada.

Saientoloogiaga käib kaasas palju kriitikat ja kohtulugusid, kuna seda on süüdistatud nii inimkaubanduses, liikmete kinnipidamises kui perest eemale hoidmises. Näiteks on üks endine liige öelnud, et teda hoiti vastu tema tahtmist 12 aastat kiriku kruiisilaeval. Lisaks on seda religiooni võrreldud lausa vangilaagriga. Kuulsaimad saientoloogia järgijad on näitlejad Tom Cruise, John Travolta ja Kirstie Alley.

UFOde kummardajad

1955. aastal asutas inglane George King uutmoodi religiooni (Aetherius Society), mis ühendab muu hulgas teadmisi tulnukatest, joogast ja vaimsest tervendamisest. Näiteks usuvad liikmed, et Jeesus, Buddha ja Krišna olid teiste planeetide elanikud, kes tahtsid inimkonda aidata. Lisaks väidavad nad, et tulnukad hoiatasid neid mõni tund enne Tšernobõli katastroofi kohutava õnnetuse eest.

Teine maavälisele elule keskenduv religioon raëlism sai alguse 1974. aastal. Väidetavalt viisid tulnukad selle asutaja Claude Vorilhoni planeedile Elohim, kus prantslane kohtus enda sõnul Jeesuse ja Buddhaga. Lisaks usuvad jüngrid, et tulnukad lõid inimesed laboris oma DNAst ligi 25 000 aastat tagasi. Samuti propageerivad nad inimeste kloonimist. Nad on soovitanud koguni Hitleri kloonimist – et saaks teda õiglaselt karistada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles