Kas sinu mees on eneseimetleja?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas sulle tundub, et mees on huvitatud rohkem endast kui sinust? Nartsissism ehk eneseimetlus on kliiniline termin, mis põhimõtteliselt tähendab isekust. Eneseimetlejad tahavad, et asjad läheks alati nii, nagu neile meeldib, nad pööravad teistele vähe tähelepanu ja nendega võib olla suhteliselt keeruline suhelda. Kui sa ei tee nii, nagu tema tahab, siis tõenäoliselt saab ta pahaseks.

See on lühike eneseimetleja kirjeldus. Kui oled suhtes inimesega, kelle puhul peab taoline kirjeldus paika, siis võib tegemist olla eneseimetlejaga, kirjutab YourTango.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

Järgnevalt on välja toodud veel mõned jooned, mis iseloomustavad eneseimetlejat ning nõuanded, kuidas selliste inimestega toime tulla.

1. Ta ei hooli sinu tunnetest, mõtetest või ideedest. Kui pakud välja mõne hea idee, ära oota, et ta sind selle eest kiidaks. Tõenäoliselt esitab ta hiljem sinu pakutud ideed hoopis enda omana.

2. Kogu maailm pöörleb alati ümber tema. Nartsissistlikud inimesed võivad mõnikord olla lausa helded, kuid probleemid tekivad siis, kui sinu soovid lähevad tema omadega vastuollu. Siis keskenduvad nad vaid iseendale, oma vajadustele ja soovidele, mitte sinu omadele.

3. Ta ei ela kellegi teise reeglite järgi. Eneseimetlejad on veendunud, et nad on erilised ja teistest paremad, seega reeglid ei kehti neile.

4. Ta ei taha kuulata sinu probleeme. Nartsissist arvab, et kõik keerleb alati ümber tema, seega kui mainid kurbust või ärevust, mida oled kogenud, võib talle jääda mulje, et sa kritiseerid teda. Isegi, kui ta ei võta sinu öeldut isiklikult, ei reageeri ta su muredele siiski erilise kaastunde või osavõtlikkusega. Tõenäoliselt saab ta hoopis pahaseks, sest sa üritad tähelepanu temalt ära tõmmata.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

5. Kui te vaidlete, oled alati sina süüdi. Kuna eneseimetleja ei taha millegi eest vastutada, siis hakkab ta teisi süüdistama. Ole selles osas ettevaatlik. Võta arvesse ka seda, et taolised inimesed ei taha end muuta: nad ei loobu halbadest harjumustest, sest nad ei taha õppida oma vigadest.

6. Kui tema saab vihaseks, siis oled samuti sina süüdi. Võib juhtuda, et su eneseimetlejast kaasa saab vihaseks ja süüdistab selles sind. Ole ettevaatlik ja ära saa tema peale pahaseks, sest sellele vastab ta vaid suurenenud vihaga. 

Kas need kirjeldused olid sinu jaoks tuttavad? Siin on mõned nõuanded, kuidas eneseimetlejaga hakkama saada.

1. Pane tähele, kas ka sinus on nartsissisti märke. Nartsissism on tavaliselt seotud käitumismustritega ja neid on õnneks võimalik muuta. Kui oled teadlik sellest, et ka sinus on peidus väike eneseimetleja, siis suudad paremini libastumisi tähele panna ja neid parandada.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

2. Kui mõni sinu tuttavatest on eneseimetleja, ära satu paanikasse. Näiteks kui su parim sõbranna on agressiivsete kalduvustega eneseimetleja, ära jää tema teele ette. Lahku mõneks minutiks ruumist, et ta saaks maha rahuneda. Ütle, et lähed näiteks vett tooma.

3. Korda ennast. Kas eneseimetlejast kallim ei taha sind kuulda võtta? Korda ennast või küsi temalt, kas miski, mida sa ütlesid, kõlas tema jaoks loogiliselt või mitte.

4. Õpi selgeks, kuidas lahendada probleeme nii, et mõlemad võidaksid. Kui haarad juhirolli ja pöörad tähelepanu sellele, et nii sinu kui ka tema mured leiaksid lahenduse, siis oled sa üha vähem tema kontrolli all ja suudad rahulikuks jääda.

5. Ole rahulik. Me oleme paremad kuulajad, kui suudame säilitada rahu. Viha suurendab tõenäosust, et kumbki teist ei pööra probleemile tähelepanu ja te langete mõlemad nartsissismi lõksu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles