Mida ei tasuks kallimale kunagi öelda?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sõnadel on suur jõud. Nende abil võib tugevaid suhteid luua või suhteid sootuks hävitada. Lifehack pani kirja kahesa lauset, mida ei tasuks kunagi kallimale öelda, sest need võivad teie suhtele lõpu teha.

1. «Sa oled hull.» Ära kunagi ütle, et teise inimese tunded on valed või hullumeelsed. Pigem ütle, et sa mõistad, miks ta võib end üht või teistmoodi tunda.

2. Vaikus. Vaikimine võib suhtes väga ohtlik olla. See lükkab teid teineteisest eemale ja tekitab negatiivseid tundeid. Ütle parem partnerile, et vajad rahunemiseks aega ja võid sel teemal hiljem edasi rääkida.

3. «See on sinu süü!» Süüdistamine on mõttetu ega vii teid kuskile. See tekitab vaid viha ja tõukab teid teineteisest eemale. Pigem mõtle parem sellele, kuidas võid sa ise probleemides süüdi olla. Ütle partnerile otse, mida ta võiks sinu arvates teha, ära hakka teda süüdistama. Selle asemel, et öelda «me ei oleks hilinenud, kui sa poleks end nii kaua meikinud», ütle partnerile juba varakult, et ehk peaks ta hakkama end valmis sättima, et te hiljaks ei jääks.

4. «Sa alati...» või «sa mitte kunagi...» Teadlased on kindlaks teinud, et kritiseerimine on üks neljast suhtlusviisist, mis ennustab lahutust või lahkuminekut. Selle asemel, et rääkida partneri puudujääkidest, ole konstruktiivne. Ülte kallimale, kuidas sa end tunned ja mida sa tahaksid, et ta teisiti teeks. Ära süüdista teda, et ta sind kunagi ei aita, pigem ütle, et sa oled kurnatud ja vajaksid abi. 

5. «Ole kenam/parem» vm ebamäärane palve. Kuigi palved on paremad kui kriitika, võivad ebamäärased või ebarealistlikud palved asju vaid hullemaks teha. Ülte kallimale konkreetselt, su soovid peaksid olema väga realistlikud. Selle asemel, et öelda «pööra mulle rohkem tähelepanu», ütle hoopis «palun kallista ja suudle mind koju jõudes ning ära kontrolli söögi ajal oma telefoni».

6. Ära kasuta vaidluste/tülide ajal sõnu «lahutus» või «lahkuminek». See on väga halb moodus, kuidas oma viha väljendada. Taoliste sõnade kasutamine vähendab usaldust ja tekitab kahtlusi suhte tuleviku osas. Selgita parem, kuidas sa end tunned ja mida võiks kallim tulevikus teisiti teha. 

7. «Mari ei kurda kunagi oma mehele», «Mikk aitab alati lapsi lasteaeda viia» või muud taolised võrdlused teistega. Keskendu parem sellele, mida sinu kaasa suhtesse toob. Hinda tema panust ja kõike seda, mida ta sinu arvates õigesti teeb. Kui ta võiks mõnes asjas areneda, siis ära võrdle teda teistega, vaid ütle talle konkreetselt, mida ta võiks teha.

8. «Täpselt selle pärast sa mu emale ei meeldigi» vms. Kui tegemist on teiste inimeste kriitikaga su kallima suhtes, näita parem välja oma lojaalsust. Kui miski kallima käitumises häirib sind, räägi sellest temaga ja ole otsekohene. Pole tarvis teda grupiviisiliselt rünnata, et ta oma vigu mõistaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles