Kuidas vabaneda halvast hingeõhust?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Me julgeme reeglina hambaarstilt küsida kõike alates hambaaukude kuni hammaste valgendamiseni, aga kuidas on lugu halva hingeõhuga? See pole tingimata kõige meeldivam jututeema.

iVillage uuris hambaarstidelt, kuidas kindlaks teha, kas hingeõhk on halb, kuidas seda ennetada ja kuidas halvast hingeõhust vabaneda.

Kuidas kindlaks teha?

Sa pole kindel, kas sinu hingeõhk on ebameeldiv? Muidugi võid paluda oma kallimal hingeõhku nuusutada, aga kui see valmistab sinus piinlikkust, vaata parem peeglist oma keelt. Kui su keel on kenasti roosa, siis pole probleemi, tõenäoliselt on su hingeõhk normaalne. Kui keel on aga kollakas või valge, siis peaksid oma keelt puhastama, et halvast hingeõhust vabaneda. Keelt saab puhastada spetsiaalse keelepuhastaja abil või lihtsalt hambaharjaga.

Teine lihtne nipp hingeõhu kontrollimiseks on järgmine: limpsa keelega oma kätt ja lase ilal kuivada. Kui nuusutad kätt, siis tunned kohe, kas lõhn on meeldiv või mitte. 

Probleemi allikas

Hambaarsti Emanuel Layliev ütles, et halb hingeõhk on tavaliselt tingitud näiteks igeme- või hambaprobleemidest. Kui halba hingeõhku tekitavad hambaaugud, siis võib asi olla selles, et su suus on liiga palju toidujäänuseid. «Toidujäänused võivad koguneda igeme äärtesse, hammaste vahele ja aukudesse, see võib aga tekitada halba hingeõhku,» sõnas Layliev. Krooniline halb hingeõhk võib viidata ka igemehaigustele. Selle ennetamiseks tuleks kasutada hambaniiti ja suuvett.

Eelista hammastele kasulikke ja maistvaid sööke

Toidulaual võiks olla puu- ja juurvilju (õunad, seller jne), mis aitavad hambaid puhastada. Halva hingeõhu neutraliseerimiseks tasuks närida peterselli, apteegitilli seemneid või piparmündilehti, süüa avokaadot või värsket kurki. Kuidas on lugu aga nätsu ja erinevate pastillidega? Eelista neid, milles on ksülitooli, mitte suhkrut. Kui oled reisil ja sul pole käepärast hambapastat või suuvett, loputa suud 30 sekundit puhta veega. See vähendab halba hingeõhku tekitavate bakterite hulka.

Joo teed

Roheline tee vähendab väävliühendite osakaalu ja see on hea valik halva hingeõhu neutraliseerimiseks. Rohelise tee toime mõjub vaid tunni või kaks, aga samal ajal saad sa nautida ka kõiki teisi rohelise tee positiivseid omadusi.

Loobu halbadest harjumustest

Tubakalõhn ei tekita kelleski tahtmist sind suudelda, lisaks nõrgendab tubakas maitsmismeelt, ärritab igemekudesid ja soodustab halva hingeõhu teket. Arstid on nõus: suitsetajatel esineb rohkem igemehaiguseid ja neil on suurem risk haigestuta suuvähki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles