Kas valetamine võib muuta suhet tugevamaks?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Meile on õpetatud juba lapsest saadik, et valetamine on halb ja see võib rikkuda usaldust. Kuid hiljutise uuringu järgi võivad väikesed valed mõjuda suhtele hästi ja tugevdada sidet kahe inimese vahel. Kas see kehtib ka romantilistes suhetes?

Paljud eksperdid nõustuvad, et valetamisest pole midagi halba, kui seda tehakse armastatud inimese tunnete säästmiseks, kirjutab Fox News Magazine. Näiteks kui naine küsib mehelt «Kas ma olen paks?» siis liiga aus vastus võib talle haiget teha, mis võib omakorda kaasa tuua tüli.

Täielik ausus partnerite vahel võib osas suhetes toimida, aga mõned asjad on vahel targem jätta ütlemata. Valetatakse enamasti selle pärast, et ennast või oma partnerit kaitsta. Kui sa valetad teise inimese tunnete pärast, siis tahad sa suhet kaitsta. Kui aga see ei ole valetamise põhjuseks, siis tahad sa kõigest ennast kaitsta.

Näiteks kui saad oma partnerilt kingituse, mis sulle ei meeldi, siis ei ole mõtet talle seda julmalt näkku öelda. Samuti ei tasu rääkida liiga detailselt kiitvaid asju oma eelmiste suhete kohta ja oma partnerit liialt kritiseerida.

Kuid siiski ei ole valetamine igas olukorras õige tegu. Eksperdid nõustuvad, et kunagi ei tohi valetada tähtsate asjade kohta, nagu näiteks raha, kõrvalsuhted, lapsed. Valetamine on siiski pigem halb kui hea nähtus – alguses süütuna näivad valed võivad kujuneda suurteks, mis rikuvad suhet ja usaldust kahe inimese vahel. Oma suhet ei tohi kunagi valede peale üles ehitada, sest varem või hiljem tuleb tõde välja.

Kui süütu väike vale peaks välja tulema, siis tuleb seda muidugi tunnistada ja selgitada, miks sa nii tegid. Tuleb oma partnerile selgeks teha, et tahtsid kõigest tema tundeid säästa ja oled suhtele endiselt pühendunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles