Naised kannatavad pensionil abikaasade sündroomi all

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naised kannatavad pensionil abikaasade sündroomi all
Naised kannatavad pensionil abikaasade sündroomi all Foto: SCANPIX

Itaalia teadlaste sõnul kannatavad naised pensionile jäänud abikaasade sündroomi all ning seda fenomeni on täheldatud kogu maailmas.

Padova ülikooli sotsiaaluurijate Marco Bertoni ja Giorgio Brunello sõnul tekivad naistel meeste pensionile jäämisel stress, depressioon ja uneprobleemid, edastab The Local.

Bertoni ja Brunello uurisid eelkõige Jaapani naisi, kuid nende sõnul tuleb seda fenomeni ette ka teistes riikides.  

Uurijad märkasid, et pika abielu jooksul kasvavad paarid lahku, enne pensionile jäämist veedavad vähe aega koos, kuid pensionil olles peavad olema kogu aeg koos.

«Olles aastate jooksul lahku kasvanud, peavad paljud Jaapani paarid pärast mehe pensionile jäämist olema sunniviisiliselt koos. See on naistele stressitekitav. Koduperenaised on varem saanud olla üksinda ning tegutseda nii, nagu soovisid, kuid nüüd on majas mees, kellel on omad soovid ja nõudmised,» selgitasid teadlased.

Uurijate sõnul on nende pensionile jäänud abikaasa mõjust naistele esimene selline sügavuti läinud uuring.

Tedalased lisasid, et Jaapanis on soorollid väga traditsioonilised – mehed on leivateenijad ja pere ülalpidajad ning naised on kodused.

Bertoni ja Brunello selgitasid, et töötavatele naistele võib abikaasa pensionile jäämine veelgi rusuvamalt mõjuda  kui koduperenaistele.

«Leidsime, et meeste pensionile jäämine mõjutab töötavaid naisi enam kui koduperenaisi. Töötavatel naistel on tööst tingitud stress ning neil ei ole sageli tahtmist täita pärast tööd kodus oleva mehe soove ja nõudmisi,» sõnasid uurijad.

Samas rõhutati, et pensionile jäädes võib meeste tervis hakata halvenema. See omakorda võib mõjutada nende abikaasade heaolu ning tervislikku ja vaimset seisundit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles