Suvikõrvits on tõenäoliselt kõige mitmekülgsema kasutusalaga köögivili: seda saab süüa nii värskelt, praetult, küpsetatult kui ka grillitult.
Huvitavad faktid suvikõrvitsate kohta
The Huffington Post toob välja mõned huvitavad faktid selle armastatud köögivilja kohta:
Suvikõrvits sisaldab tõeliselt vähe kaloreid
Suvikõrvits sobib toitudele suurepäraseks lisandiks, sest see sisaldab väga vähe kaloreid. 2 dl viilutatud suvikõrvitsat sisaldab umbes 19 kalorit. See on 40-50 protsenti vähem kui teistes rohelistes köögiviljades nagu brokoli ja rooskapsas. Ning kuna see on nii mitmekülgne köögivili, siis saab seda kasutada paljudes erinevates retseptides: seda saab valmistada nii panni peal, ahjus kui ja grillil.
Suvikõrvitsa õisi saab süüa
Suvikõrvitsad kasvavad kuldsetest õitest, mis on taime lehtede all. Toidupoodides neid õisi tavaliselt ei müüda, küll aga turgudel. Need õied on söödavad. Kõige parem on neid süüa praetult või täidisega, aga neid saab panna ka salati sisse.
Suvikõrvits on südamele hea
Suvikõrvits sisaldab palju kaaliumit: 2 dl sisaldab viilutatud suvikõrvitsat sisaldab kaheksa protsenti soovitatavast päevasest kaaliumi kogusest. Kaalium hoiab vererõhku kontrolli all, sest vähendab soola kahjulikke mõju kehale. Uuringute järgi vähendab kaaliumirikaste toitude söömine südamehaiguste riski. Lisaks sisaldab suvikõrvits palju C-vitamiini, mis parandab verevarustust ja immuunsüsteemi ning alandab vererõhku. 2 dl viilutatud suvikõrvitsat sisaldab ligikaudu 33 protsenti soovitatavast päevasest C-vitamiini kogusest.
Suvikõrvits võib asendada pastat
Suvikõrvitsat võib lisada pastaretseptidesse, kuid seda saab kasutada ka täiesti nuudlite asemel. Suvikõrvitsast nuudlid on suurepärane alternatiiv pastale ning neid saab teha väga kergesti. Suvikõrvits tuleb lihtsalt lõigata nuudlisarnasteks peeneteks ribadeks ning neid maitseainetega potis kuumutada.