Viis soovitust, kuidas hästi vestelda (ja mitte rääkida ilmast)

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Miks on nii, et kui me satume näiteks töökaaslasega samal ajal liftiga sõitma, täidame selle üürikese aja ilmast rääkides? Sellele on lihtne vastus: keskkonnal on meile vahetu mõju. 

Uuringud on näidanud, et ilm mõjutab tuju ja üldist heaolu. Kui peas keerlevadki mõtted suvepalavuse või jäise tuisu ümber, on raske muule mõelda, kirjutab Huff Post.

Tühjast-tähjast lobisemine ei ole alati meeldiv (eriti ei salli seda introverdid), kuid kui see on nagunii vältimatu, võiks see olla mõtestatud. Siit leiad viis võimalust, kuidas vestlust alustada nii, et ilma ei peaks teemaks võtma.

Otsi ühiseid jooni

Ühistest huvidest rääkimine on kõige lihtsam moodus, kuidas n-ö poolvõõraga jutule saada. See on ka palju isiklikum kui vihm, mis pool päeva tänavaid on loputanud. Kui tahad kellegagi lobiseda, otsi tema juures märke, mis võivad aimu anda ühistest huvidest. Küll te siis juba jutule saate. Seejuures on oluline, et sa oleksid piisavalt empaatiline, taktitundeline ja ei tungiks teise isiklikku ruumi.

Ära küsi, millega ta tegeleb

Kui kellegagi esimest korda rääkida, on tavaliselt ikka teemaks see, millega keegi tööalaselt tegeleb (peale ilma, muidugi). Tegelikult võib tahtmine teada saada, kuidas keegi leiba teenib, vestluse juba eos rikkuda. «Millega sa tegeled?» on laetud küsimus. Sellega kaasneks justkui eeldus, et amet on inimese kõige olulisem osa, kuid tegelikult see ju nii pole. Kerge vestluse puhul võib tööst üldse mitte rääkida ja jääda ühiseid huvisid puudutavate teemade juurde.

Naudi vaikust

Kellelegi ei meeldi ebamugav paus, kuigi tegelikult pole vaiksed hetked erinevate teemade vahel sugugi nii pikad kui need tavaliselt tunduvad. Mõnikord on pause just vaja, et vestlus jätkuks. Nii kui sa midagi ütled, võib teine tunda kohustust selle peale midagi vastata. Võta vaikushetki kui üleminekuaega ühelt teemalt teisele.

Ole positiivne

Stress on nakkav ja sõnal võib olla väga suur mõju. Seda teades oleks tark kergemate vestluste puhul hoida rõõmsameelset tooni. Näiteks võid teha vestluskaaslasele siira komplimendi või uurida, kuidas tema päev on läinud, et oleks alus ja võimalus pikema vestluse tekkeks, mille järel poleks teie enesetunne halvem kui enne lobisemist.

Suhtu vestlustesse kui õppimisvõimalustesse

Maailmas on nii palju põnevaid inimesi, kõigil erinevad mõtted, ideed ja tunded. Kui sa ei tea, mis teemal kellegagi rääkida, küsi midagi teema kohta, mida ta kindlasti valdab ja millest sa midagi ei tea. Selline suhtumine tuleb sulle palju rohkem kasuks kui arvatagi oskad. Erinevate inimestega rääkimine avardab maailmapilti. Inimesed avavad end sulle, kui näevad, et oled vastusest siiralt huvitatud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles