Mitu muna tohib nädalas süüa?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Munad on väga toitaineterikkad toiduained, kuid neil on väga kõrge kolesteroolitase. Selle tõttu tekib küsimus, kas munade söömisel peaks olema mingi piirang?

Healthmeup.com toob välja mõned olulised faktid, mida munade kohta peaks teadma.

Toiteväärtus

Munad sisaldavad palju antioksüdante, joodi, A-, B2- ja D-vitamiini. See on kõige odavam loomse valgu allikas ning nendes on palju koliini, mis on tähtis toitaine aju jaoks. Munad on hea valik kaalulangetamise puhul, sest need on kerged, kuid korralikult kõhtutäitvad toiduained.

Kolesterool

Mune on peetud ka halvaks toiduaineks, sest munakollane sisaldab palju kolesterooli. Üks muna sisaldab üle poole soovituslikust päevasest kolesterooli kogusest. Enamik inimesi arvab, et kõrge kolesteroolitasemega toitu süües kolesterooli tase tõuseb, mis toob kaasa südameprobleemid. Tegelikkuses on kolesterool vajalik aine tervele kehale, mida toodab maks. Seda  on vaja näiteks suguhormoonide tootmiseks ja rakkude tööks. Munades leidub head kolesterooli, mida keha kasutab normaalseks talitluseks.

Nädalane kogus

Varasemad uuringud ei soovitanud süüa rohkem kui kuus muna nädalas, kuid uuemad uuringud on näidanud, et neid võib süüa nii palju kui hing ihaldab ilma, et see tervist kahjustaks. Kuid diabeetikud peaksid vältima munakollase söömist, sest liigne kolesterool võib nende südamele halvasti mõjuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles