Arvad, et väärid enamat? Nõuandeid, kuidas palgatõusu küsida

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas arvad, et võiksid tööandjalt palka juurde küsida? Karjääriekspert Nicole Williams jagab portaalis Today.com nõuandeid, kuidas võiks valmistuda palgatõusu küsimiseks.

  • Filmi seda, kuidas plaanid palgatõusu küsida

Williams ütles, et igasugused läbirääkimised on justkui lihas – selleks, et see tugevamaks muutuks, tuleb trenni teha. Läbirääkimised on edukad siis, kui oled piisavalt enesekindel ja oskad oma keha talitseda. Sageli võivad meie žestid või näoilme reeta, et oleme närvilised ning see võib meie kahjuks töötada.

  • Räägi tööandjaga sama keelt

Sa pead mõistma, millises seisukorras ettevõte hetkel on ja milline on sinu roll ettevõttes. Ürita tööandjale selgitada, kuidas saad sa firmale kasuks olla ja firma kasumit suurendada.

  • Enne palgatõusu küsimist käitu mustertöötajana

Mine varakult tööle, küsi tööülesandeid juurde, vii läbi koosolekuid. Tee kõik endast olenev, et tööandja mõistaks, kui hea alluv sa oled.

  • Lase tööandjal tunda, et tema sõna jääb peale

Ära karda küsida veidike suuremat palgatõusu, et saaksite veidike kaubelda. Kui tahad, et su palk tõuseks 10 protsenti, küsi 12-15-protsendilist palgatõusu.

  • Tee kodutööd

Uuri, kui palju saavad teised sama töö eest palka. Varusta end nende teadmistega, kuid ära muutu ülbeks ega too tööandjale neid palganumbreid näiteks. See teadmine on pigem kasulik sulle, et oskaksid mõistlikkuse piires palka juurde küsida.

  • Ole valmis minema kõndima

Mine vestlusele mõttega, et kui tööandja pole valmis sinu nõudmistele kuidagi vastu tulema, siis sul on veel teisi ja paremaid võimalusi.

  • Ole avatud teiste «boonuste» suhtes

Isegi, kui ülemus mõistab sinu argumente ja on nendega nõus, ei pruugi ta sulle siiski palgatõusu pakkuda. Selle asemel, et ähvardada teda lahkumisavalduse või sellega, et kui sa palgatõusu ei saa, siis sa ei viitsi enam tööl vaeva näha, uuri, kas sa saaksid näiteks parema kabineti, rohkem puhkusepäevi või võimaluse aeg-ajalt kodus tööd teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles