/nginx/o/2014/08/07/3259777t1h351b.jpg)
Inimesel on viis meelt, milleks üheks on maitsmine. Maitsmisaisting tekib, kui suus olev aine reageerib keemiliselt keelel olevate maitsmispungade retseptoritega.
Maitsmismeele ja maitsmispungade retseptorite kohta vahendab põnevaid fakte healthmeup.com:
- Punased täpid sinu keelel ei ole maitseretseptorid
Maitsmispungade retseptoreid ei ole näha. Nähtavad punased täpikesed sinu keelel on hoopis papillid ja iga selle pealmisel kihil on ligikaudu kuus maitseretseptorit.
- Inimesel on viis maitseretseptorit
Sinu keelel on viis spetsiifilist maitsmisretseptori liiki. Maitseid saab klassifitseerida viieks põhimaitseks: magus, hapu, soolane, kibe ja umami. Umami tähendab jaapani keeles meeldivat soolast maitset.
- Sinu maitsepungad ei paikne ainult sinu keelel
Enamik maitseretseptorid asuvad sinu keele peal, kuid mõned neist on ka suulaes ja kurgus.
- Maitsepungad uuenevad pidevalt
Maitsepunga retseptoritel on lühike elutsükkel, mis kestab kümnest päevast kahe nädalani. Oma keele kõrvetamine võib samuti tappa maitsepungi, kuid need taastuvad kiiresti.
- Suitsetamine mõjutab sinu maitsmismeelt
Suitsetamine võib tappa ja vähendada maitsepunga retseptoreid sinu suus. Ajapikku mõjutab see suurel määral sinu maitsmismeelt ning toit võib hakata tunduma maitsetu.
- Mõned inimesed tunnevad maitseid palju intensiivsemalt
Osadel inimestel on palju rohkem maitseretseptoreid kui teistel. See tähendab, et nad tunnevad kõiki maitseid palju tugevamalt.