Inimesel on viis meelt, milleks üheks on maitsmine. Maitsmisaisting tekib, kui suus olev aine reageerib keemiliselt keelel olevate maitsmispungade retseptoritega.
Huvitavaid fakte maitsmismeele kohta
Maitsmismeele ja maitsmispungade retseptorite kohta vahendab põnevaid fakte healthmeup.com:
- Punased täpid sinu keelel ei ole maitseretseptorid
Maitsmispungade retseptoreid ei ole näha. Nähtavad punased täpikesed sinu keelel on hoopis papillid ja iga selle pealmisel kihil on ligikaudu kuus maitseretseptorit.
- Inimesel on viis maitseretseptorit
Sinu keelel on viis spetsiifilist maitsmisretseptori liiki. Maitseid saab klassifitseerida viieks põhimaitseks: magus, hapu, soolane, kibe ja umami. Umami tähendab jaapani keeles meeldivat soolast maitset.
- Sinu maitsepungad ei paikne ainult sinu keelel
Enamik maitseretseptorid asuvad sinu keele peal, kuid mõned neist on ka suulaes ja kurgus.
- Maitsepungad uuenevad pidevalt
Maitsepunga retseptoritel on lühike elutsükkel, mis kestab kümnest päevast kahe nädalani. Oma keele kõrvetamine võib samuti tappa maitsepungi, kuid need taastuvad kiiresti.
- Suitsetamine mõjutab sinu maitsmismeelt
Suitsetamine võib tappa ja vähendada maitsepunga retseptoreid sinu suus. Ajapikku mõjutab see suurel määral sinu maitsmismeelt ning toit võib hakata tunduma maitsetu.
- Mõned inimesed tunnevad maitseid palju intensiivsemalt
Osadel inimestel on palju rohkem maitseretseptoreid kui teistel. See tähendab, et nad tunnevad kõiki maitseid palju tugevamalt.