/nginx/o/2014/08/07/3259777t1h351b.jpg)
Inimesel on viis meelt, milleks üheks on maitsmine. Maitsmisaisting tekib, kui suus olev aine reageerib keemiliselt keelel olevate maitsmispungade retseptoritega.
Inimesel on viis meelt, milleks üheks on maitsmine. Maitsmisaisting tekib, kui suus olev aine reageerib keemiliselt keelel olevate maitsmispungade retseptoritega.
Maitsmismeele ja maitsmispungade retseptorite kohta vahendab põnevaid fakte healthmeup.com:
Maitsmispungade retseptoreid ei ole näha. Nähtavad punased täpikesed sinu keelel on hoopis papillid ja iga selle pealmisel kihil on ligikaudu kuus maitseretseptorit.
Sinu keelel on viis spetsiifilist maitsmisretseptori liiki. Maitseid saab klassifitseerida viieks põhimaitseks: magus, hapu, soolane, kibe ja umami. Umami tähendab jaapani keeles meeldivat soolast maitset.
Enamik maitseretseptorid asuvad sinu keele peal, kuid mõned neist on ka suulaes ja kurgus.
Maitsepunga retseptoritel on lühike elutsükkel, mis kestab kümnest päevast kahe nädalani. Oma keele kõrvetamine võib samuti tappa maitsepungi, kuid need taastuvad kiiresti.
Suitsetamine võib tappa ja vähendada maitsepunga retseptoreid sinu suus. Ajapikku mõjutab see suurel määral sinu maitsmismeelt ning toit võib hakata tunduma maitsetu.
Osadel inimestel on palju rohkem maitseretseptoreid kui teistel. See tähendab, et nad tunnevad kõiki maitseid palju tugevamalt.