Tantsujooga ühendab endas tantsu ja jooga parimad omadused

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

26.-27. juulil toimub Haapsalus järjekordne joogafestival. Selle raames tutvustatakse palju erinevaid joogastiile ja üheks nendest on tantsujooga ehk Shakti tants.

Kundalini jooga ja Shakti tantsu õpetaja Kati-Pille Vihmar räägib tantsujooga olemusest ja selle positiivsetest mõjudest inimese kehale ja vaimule.
 

Mida kujutab endast tantsujooga?
Tantsujooga ehk Shakti tants on Sara Avtar Olivieri loodud praktika , mis seob kundalini jooga ja tantsu. Jooga on kombineeritud paljude erinevate tantsustiilidega nii Idast kui ka Läänest. Tantsujooga on loomult väga sujuv, naiselik ja voolav. Selle praktika üheks imelisemaks  kogemuseks on täielik lõdvestumine peale tunni lõppemist.. Energia on sama mis joogal, aga sellele on lisatud tantsu näol mängulisust. Seega on see parim võimalus, kuidas luua kontakt iseendaga rõõmsal ja nauditaval moel.

Mis on tantsujooga ja kundalini jooga vahe?
Kui kundalini jooga on suhteliselt staatiline, jõuline ja «mehine», siis tantsujoogasse on toodud ka voolav ja naiselik energia. Tundi iseloomustab pidev liikumine ja pikad mõnusad venitused, mis muudavad selle väga nauditavaks. Kuigi paar minutit trenni lõpus on vaikiv meditatsioon, siis oled enamasti kogu aeg  liikumises. Kindlasti on tantsujooga ka loomingulisem –  kundalini jooga harjutusteseeria on väga täpselt ette kirjutatud, tantsujooga puhul olenevad liigutused eelkõige õpetajast ja tunni temaatikast.

Kellele sobib tantsujooga?
Shakti tantsuga saavad absoluutselt kõik hakkama - ei ole ette kirjutatud, kui palju sa painduma pead või kas sa oskad tantsida. Tunnetades oma keha teed sa täpselt nii palju, kui sinu keha suudab. Nagu ka kundalini joogas, peab alati oma keha kuulama. Ei ole vaja tantsu- ega joogakogemust - lihtsalt peab olema tahtmine tantsujoogaga tegeleda.

Eelkõige sobib tantsujooga nendele naistele ja meestele, kes naudivad tantsimist ja kes usaldavad oma keha. Kuid samas on ka ilma tantsukogemuseta inimesed öelnud, et tantsujooga on neile väga hästi mõjunud ja nad pole kunagi tundnud ennast niivõrd lõdvestunult. Lõdvestunud naine  on aga endaga kontaktis ja tasakaalus.

Mis on tantsujooga eelised?
Tantsujoogal on kõik samad positiivsed mõjud mis iga joogaliigi puhul - treenid oma keha, vaigistad meele, lõdvestad oma pingeid ja tugevdad närvisüsteemi. Tantsujooga oluline osa on ka muusika, mis  loob tunni meeleolu. Peale venitusharjutusi matil ning õpetaja juhendatud  liikumisi püsti seistes on tantsujooga tunni üks osa vabatants, kus saad ise oma keha kuulates luua liikumise, mis sind kõige rohkem sel hetkel toetab.

Kus on võimalik tantsujoogaga tegeleda?
Tantsujooga on Eestis suhteliselt uus praktika. Kodulehel www.shaktitants.ee on üleval viie Eesti väljakoolitatud tantsujooga õpetajate kontaktid - üks Viljandis, kaks Haapsalus ja kaks Tallinnas. Seal on informatsioon regulaarsete tundide ja koolituste kohta. Viimastel aastatel on toimunud õpetajate koolitused välismaa treenerite juhendamisel nii Eestis kui ka Soomes.

Parim võimalus tantsujoogaga esmakordseks tutvumiseks on 26.-27. juulil Haapsalus toimuval joogafestivalil. Seal toimub kolm tutvustavat Shakti tantsu tundi, kus saab lähemalt aimu selle praktika olemusest. Eelmisel aastal osutusid need tunnid väga menukaks ja paljud jäid sellega väga rahule. See on hea võimalus teha tutvust ja välja selgitada, kas see on jooga liik, mis sulle sobib ning soovi korral hakata sellega regulaarselt ka tegelema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles