Kas poest ostetud aluspesu tuleks enne kandmist pesta?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui ostad poest aluspesu, kas loputad seda enne esimest kandmist või paned pesu pikalt mõtlemata selga? Tuleb välja, et mõistlik oleks seda eelnevalt pesta.

Mikrobioloogiaprofessor Philip M. Tierno ütles, et kuna naistele meeldib aluspesu enne ostmist poes selga proovida, siis pole välistatud, et aluspüksid, mille soetad, on eelnevalt kellegi teise jalas käinud, kirjutab Yahoo! Shine.

Poodide riietusruumides on küll üleval sildid, mis paluvad aluspesu proovida oma aluspesu peale, kuid Tierno sõnul ei saa ükski pood reaalselt garanteerida, et kõik aluspesu proovijad täpselt nii ka teevad. 

Tierno rääkis, et poodides on juhtunud ka nii, et naine võtab riiulist enda teada puhta aluspesukomplekti, kuid näiteks püksikutelt on leitud menstruaalvereplekke.

Isegi, kui aluspesu on poes vastavalt nõuetele selga proovitud, ei või kunagi teada, kui paljud inimesed on üht või teist eset katsunud. Rõivaesemeid toodetakse tavaliselt suurtes tehastes, kus paljud inimesed võivad ühte eset puutuda. Poodi jõudes käivad rõivaesemed veel lao- või poetöötajate käte vahelt läbi. 

Koos puudutustega kanduvad rõivaesemetele aga pisikud, mis võivad riietel elada paar minutit või koguni kuid (nt stafülokoki pisikud).

Tierno ütles, et lisaks pisikute eemaldamisele tuleks uut aluspesu enne kandmist pesta ka selleks, et eemaldada kemikaalid, mida tekstiilide töötlemiseks kasutatakse. Näiteks puuvilla piserdatakse põldudel putukamürgiga, mis jõuab ka puuvillaste rõivaste sisse.

Pärast rõivaste valmis õmblemist võidakse neid veel piserdada erinevate kemikaalidega, et need transpordi käigus hallitama ei läheks. Samuti ei tasu unustada keemilisi tekstiilivärve, mida paljudel kangastel kasutatakse. 

Üks korralik pesu aitab vähendada pisikute ja kemikaalide kogust pesul, lisaks muutuvad paljud materjalid pärast pesu pehmemaks ja mugavamaks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles