Kümme asja, mida iga naine võiks teada abielulahutusest

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui sa ise pole abielulahutust üle elanud, siis ilmselt suudad ikkagi ette kujutada, et tegemist on äärmiselt ebameeldiva asjaga. Aga sageli jäetakse mainimata just neid kõige pisemaid asju, mis abielulahutusega kaasnevad. Kas su ämm lõpetab täielikult sinuga suhtlemise? Kas lahutuse juures on ka midagi head?

Woman's Day uuris ekspertidelt ja lahutatud naistelt, mida võiks iga naine abielulahutuse kohta teada. Siin on nende vastused.

1. Abielulahutusele järgneb leinaperiood

Isegi kui sina olid lahutuse algatajaks, tunned sa kurbust. Ja mitte vähe. Emma Johnson, New Yorgis tegutsev raadiosaatejuht, kelle saade keskendub üksikemadele, ütles järgmist: «Ka siis, kui sa tead oma südames, et lahutus on teie mõlema jaoks parim lahendus, on see siiski suur kaotus. Kaob armastus, suhe, unistused, mis sul abielu alguses olid ja kujutluspilt sellest, milline võiks perekond sinu arvates olla. Minu abielulahutus puudutas mind hingepõhjani. Kui sa ei luba endal seda valu kogeda ja seda üle elada, siis ei parane haavad su südames täielikult.»

2. Sa võõrandud oma abielus olevatest sõpradest

Kuna lahutus on niivõrd kurnav, siis on ainult loogiline, et sa tahad kõiki teisi suhteid oma elus normaalsetena hoida. Aga alati pole see võimalik ega isegi soovitatav. Chrystie Vachon, lahutatud naine Portlandist, meenutas: «Ühel hetkel taipasin, et olen oma abielus sõpradest võõrandunud. Nendega koos olles meenus mulle mu oma nurjunud abielu. Nemad tundsid end minu seltskonnas aga justkui süüdlastena, sest olid endiselt õnnelikult abielus.» Sellisel ajal võib palju abi olla sellest, kui veedad aega teiste naistega, kes on abielulahutuse üle elanud.

3. Eksabikaasa ei hoolitse enam sinu vajaduste eest

Pole tähtis, kui hea mees ta abielu ajal oli, pärast lahutust keskendub ta vaid iseendale. Seetõttu on hea omale leida asjalik advokaat, kes sind toetaks. Advokaat hoolitseb selle eest, et sinu õigused oleksid kaitstud ja et sa saaksid lahutusest selle osa, millele sul on täielik õigus. Ära lase emotsioonidel end üle võtta. Sa võid hiljem küll oma karmi hoiakut kahetseda, aga kui oled kohtusaalis liialt järeleandlik, võid paljustki ilma jääda.

4. Teraapiast on palju kasu

Lahutusperiood on tormiline aeg su elus, seega oleks mõistlik käia teraapias, et näha ka asja positiivset külge ja sellest midagi õppida. KJ Greenwood San Diegost ütles, et tema uskus alguses laialt levinud müüti, et teraapias käivad vaid hullud. «Aga pärast teraapias käimist sai minust palju parem inimene. Üksinda poleks ma seda suutnud,» tunnistas naine. Lahutus on valus kogemus, aga tähtis on see läbi elada, mitte üritada sellest tulenevaid emotsioone kuidagi vältida või varjata.

5. Väldi tõsiseid suhteid vähemalt kaks aastat

Paljud naised kardavad, et nad jäävad üksi, ent uus suhe vahetult pärast lahutust ei lase sul valu kogeda ega end analüüsida. Mõlemad on aga edasi liikumiseks väga olulised. «Pärast lahkuminekut võivad tekkida üleminekusuhted. Ma kartsin nii väga üksi olla, et ma armusin peaaegu kohe pärast lahutust uuesti. Kuus kuud hiljem see mullike purunes ja mees, kellega sel ajal suhtes olin, sai kohutavalt haiget. Ma polnud lihtsalt suhteks veel valmis,» tunnistas üks naine.

6. Advokaat ei ole abielunõustaja

Sulle võib tunduda, et advokaat on su hea sõber, aga ära unusta, et sa pead talle selle eest maksma. Teie vahel on vaid ärisuhe, ei midagi enamat.

7. Lõpeta kõik rahalised seosed

Kui teil on ühine pangakonto, pange see kinni. Vaata hoolikalt üle, kas teil on ühist vara ja kelle nimele tulevad arved. Igasugused rahalised kokkulepped tuleks ära lõpetada.

8. Sul on järsku palju vaba aega

Kui oled abielus, sul on lapsed ja töökoht, siis igatsed vaba aega. Pärast abielulahutust see olukord muutub. Abielulahutuse läbi elanud Jill Hinton ütles, et jagatud hooldusõigus oli üks olulisemaid asju, mis tema elu pärast lahutust muutis. «Neil nädalatel, kui lapsed on oma isa juures, saan ma tantsimas käia, trenni teha ja olen isegi oma firmaga algust teinud. See on imeline!» Alguses tundis naine natuke süüd, et ei igatsenud vabal nädalal laste järgi. «Lõpuks ma taipasin, et ma ei pea lastega kogu aeg koos olema, et nad teaks, et ma armastan neid,» sõnas Jill.

9. Sa lahutad ka mehe perekonnast

Abielludes saad lisaks mehele ka mehe perekonna. Lahutades jääd neist kõigist ilma. Üks naine rääkis, et tema jäi pärast lahutust ämmaga endiselt suhtlema, sest nad olid seitsme aasta jooksul väga lähedasteks saanud. Kaks aastat pärast lahutust lõpetas ämm aga ilma igasuguse selgituseta naisega suhtlemise. See mõjus naisele rängemalt kui lahutus.

10. Lõpuks tunned sa end paremini

Alguses võib tunduda, et nutmisele ja segadusele ei tulegi lõppu. Aga tunneli lõpus on siiski veidike valgust. Raamatuautor Christina Pesoli ütles: «Esimestest olulistest pühadest üle saamine oli äärmiselt raske. Sama raske oli ka esimene suvi, kui lapsed veetsid palju aega oma isa juures. Aga pärast seda hakkas asi juba paremaks minema.» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles