Õnnelike perekondade kuus saladust

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suvi on käes!
Suvi on käes! Foto: SCANPIX

Öeldakse, et õnnelikud perekonnad on kõik ühesugused. Mõned perekonnad naudivad lihtsalt oma pereliikmete seltskonda rohkem kui teised ja on seeläbi õnnelikumad. Millised on nende saladused? Mida nemad teavad, kuid teised ei tea?

MSN Living uuris lapsevanematelt ja ekspertidelt, mis teeb ühe perekonna tõeliselt õnnelikuks.

1. Looge traditsioone. Olgu selleks pannkookide küpsetamine pühapäeva hommikul või ühine õhtusöök pärast kooli- ja tööpäeva, perekondlikud traditsioonid muudavad teievahelisi sidemeid vaid tugevamaks.

Pereteemaliste raamatute autor Richard Eyre ütles, et traditsioonid tekitavad lastele identiteedi- ja kuuluvustunde. «Perekondlikud traditsioonid võivad täiskasvanutele tühistena tunduda, kuid lapsed hoiavad neist kinni.»

Eyre rääkis, et nende perel on alati kombeks sünnipäevi eriliselt tähistada. «Kuna minu sünnipäev on sügisel, siis me riisume alati kokku suure hunniku puulehti ja hüppame kõik sellesse hunnikusse,» rääkis Richard Eyre. Mees meenutas, et kui kolm last olid juba täiskasvanuks saanud ja kodust ära kolinud, sai mees oma sünnipäeval kolm ümbrikku, igas ümbrikus üks puuleht. «See oli laste viis mulle meelde tuletada, et nad on endiselt meie pere liikmed,» ütles Eyre.

2. Sööge koos. Perekonnad, kes üheskoos söövad, loovad tugevamaid sidemeid kui need pered, kes söövad eraldi. Koos laua taga istumine - või kasvõi köögis koos porgandite riivimine - julgustab lapsi ja täiskasvanuid lõõgastuma ja oma päevast rääkima (pange teler kindlasti kinni!).

Taoliste ühiste söögikordade mõju on pikaajaline. Nimelt uuringud on näidanud, et taoliste perede lapsed on teismelistena 31 protsenti väiksema tõenäosusega suitsetajad, nad pruugivad vähem alkoholi ja narkootikume.

Kui teie graafikud on niivõrd erinevad, et te ei saa üheskoos õhtustada, üritage koos hoopis hommikusööki süüa.

3. Mängige üheskoos. Inimarengu professor Nick Stinnett ütles, et lastega koos mängimine loob tugevaid sidemeid ja sooje mälestusi nii täiskasvanutele kui lastele. Stinnett viis Ameerikas läbi uuringu, mis kestis 25 aastat ja milles osales 14 000 perekonda. Selgus, et kõige õnnelikumad perekonnad mängivad üheskoos laua- ja kaardimänge.

4. Muutke koristamine perekondlikuks tegevuseks. Üheskoos kodutööde tegemine võib oluliselt rahulolu- ja õnnetunnet tõsta. Te teete midagi kasulikku, räägite samal ajal juttu ja muutute lähedasemaks. «Lapsed võivad toriseda, kui neid pannakse nõusid pesema või pesu sorteerima, kuid taolised pisiasjad tekitavad tunde, et sa oled midagi saavutanud ja need muudavad inimesi ka lähedasemaks,» sõnas Stinnett. Ka igapäevaste asjade ajamine (koeraga jalutamine, poes käimine jms) koos lastega annavad võimaluse teil koos aega veeta.

5. Kinkige kallistusi. Kõik inimesed, keda on kunagi kallistatud, teavad, kuivõrd suur võib kallistuse mõju olla. Stinnetti sõnul väljendavad tugevad perekonnad oma tundeid sageli puudutuste teel. «Puudutus toidab ja annab edasi ühtekuuluvustunnet. Ka kerge patsutus õlale mõnel raskel hetkel võib tugeva sideme luua.»

6. Hinnake huumorit. «Huumor ei tähenda seda, et te peate pidevalt üritama nalja visata,» ütles Eyre. «See seisneb pigem selles, et te loote oma kodus kerge ja hea atmosfääri, mis annab lastele märku, et elu on ilus.» Mõned olukorrad, mis paljusid inimesi närvi ajavad (ümber läinud mahlaklaas või kriidiga tehtud joonistused seinal), võivad teie perekonda hoopis naerma ajada.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles