Uuring: armastus aitab vähendada ärevust ja neurootilisust

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uus uuring tegi kindlaks, et kuigi n-ö mesinädalate faas võib suhtes kiiresti otsa saada, on armastusel ja romantikal pikaajaline positiivne toime.

Saksamaal asuvate Jena ja Kasseli ülikooli teadlased avastasid, et suhtes olemine mõjub hästi noorte inimeste isiksuse arengule ja võib isegi vähendada neurootilisust, kirjutab The Daily Mail.

Uuringu läbi viinud psühholoogid selgitasid, et suutsid oma uuringuga tõestada, et suhtes olevad inimesed muutuvad armastust tundes stabiilsemaks ja ka nende isiksus muutub stabiilsemaks.

Uuringus osalenud paarisuhtes olevad inimesed olid vanuses 18-30 ja teadlased uurisid, kuidas on omavahel seoses neurootilisus ja rahuolu suhtega. Teadlased palusid osalejatel kujutada ette ka väljamõeldud stsenaariume ja seda, kuidas nad erinevas olukorras reageeriksid.

«See osa oli väga oluline, sest neurootilised inimesed tajuvad välismaailma mõjutusi teistest erinevalt,» selgitas üks teadlane. «Näiteks reageerivad nad tugevamalt negatiivsetele stimulaatoritele ja neil on kombeks suvalisi olukordi tõlgendada pigem negatiivsete kui positiivsete või neutraalsetena.»

Teadlased leidsid, et mida kauem oli inimene olnud suhtes, seda vähem tajusid nad erinevates olukordades negatiivsust. Teadlaste sõnul muudavad isiksust positiivsed kogemused ja emotsioonid, mis saadakse paarisuhtes olles. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles