Kuidas valida valgendavat hambapastat?

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hambaid ootab ees noorendav revolutsioon.
Hambaid ootab ees noorendav revolutsioon. Foto: Panther Media/Scanpix

Hambapasta valikul on enamasti määravaks teguriks selle maitse ja hind. Olulist rolli mängib seegi, et hambapasta sobiks hammaste olukorraga. Hollywoodist alguse saanud säravvalgete hammaste kultus levib aasta-aastalt ka Eestisse. Järjest populaarsemaks muutuvate valgendavate hambapastade valik Eesti turul laieneb ning hammastele ohutumad tooted jõuavad jaekettidesse.

Turu-uuringud näitavad, et kolm inimest neljast valib endale poeletilt teiste hambapastade seast just valgendava hambapasta, uurimata, mida see täpselt sisaldab või milline mõju sel hammastele olla võib. Enamik Eestis müüdavatest valgendavatest hambapastadest sisaldavad abrassiivaineid, mis kulutavad oma kristalse koostise tõttu hambaemaili. «Mida suurem on abrasiivsete osakeste läbimõõt, seda tugevamat kulutavat mõju kasutatav pasta avaldab, mida väiksem on osakeste läbimõõt seda väiksem ka kulumine,» kommenteerib hambaarst Kaja Kiige.

Põhjuseid, miks hambad oma valge väljanägemise ajapikku kaotavad, on mitmeid. Näiteks põhjustavad hammaste värvi tumenemist parkaineid sisaldavad toiduained nagu mustsõstrad, punane vein, must kohv ja tee. Samuti suitsetamine ning hambad muutuvad tumedamaks ka lihtsalt vanusega, sest hambaemail kulub ja allolev tumedam hambaluu tuleb rohkem nähtavale.

Abrassiivaineid sisaldavat hambapastat ära tunda on lihtne – see on sõrmede vahel teraline. «Kui järjepidevalt kasutada valgendavat hambapastat, mis on suure abrasiivsusega, siis kindlasti lähevad hambad ka valgeks. Aga tegelikult nühitakse ära hambaemail, mis hammast kaitseb,» ütleb Kaja Kiige.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles