Üksteist lõhna, mis võivad su enesetundega imesid teha

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Lõhn ei ole kõigest nina kõditav aroom, see on osa mälestustest. Pannkoogilõhnaga meenuvad turvalised ja helged hommikud vanaema juures maal, värske lillelõhn viib hetkega tagasi aega, mil kallim kinkis esimeseks tähtpäevaks kimbu lilli.

Need seosed pole juhuslikud. Inimese haistmistundlikkus on otseselt seotud emotsioonidega, mis tähendab, et teatud lõhnadega on võimalik ka meeleolu parandada, kirjutab Huff Post.

Lavendel aitab uinuda. Lavendlilõhna nuusutatakse rahunemiseks, sest see aitab kehal ja vaimul hästi pingetest lahti saada. Kõige toredam on selle võime unetust leevendada.

Kaneel teeb taiplikumaks. Õdus kaneelilõhn turgutab aju ja teeb tähelepanelikumaks.

Mänd leevendab stressi. Ehk oled isegi märganud, et männimetsas jalutamine mõjub väga lõõgastavalt ja vähendab ärevustunnet. Selle toime on ka teaduslikult tõestatud, nii et jaluta terviseks!

Värskelt lõigatud muru lõhn teeb rõõmsaks. Muru niitmine võib olla tüütu, kuid pärast seda saab nautida muru lõhna, mis mõjub inimeselt rõõmu tekitavalt. Tänapäeval kasutakse selle toimet ära ka kosmeetikatööstuses ja muru lõhna lisatakse isegi lõhnaõlidele.

Tsitruselised annavad energiat. Kui vajad unisel päeval veidi ergutust, siis unusta kohv ja söö hoopis apelsini või sidrunit. Need superviljad teevad sind energilisemaks ja ärksamaks.

Vanilje tõstab tuju. Vanilje võib esimese hooga tunduda veidi läila, kuid inimemotsioonidele on sel oma salapärane mõju. Nimelt teeb selle nuusutamine meid rõõmsamaks ja rahulikumaks.

Kõrvits tõstab seksuaaliha. Kes oskaks arvata, et kõrvits võib mõjutada seksuaalsust? Ometi on see tõsi. Uuringud on näidanud, et kui naisel on kõrvitsa ja lavendli lõhna, on ta meestele külgetõmbavam.

Piparmünt võib parandada keskendumisvõimet. Lisaks värskemale hingeõhule saab piparmünti kasutada ka aju ergutamiseks. Kui tunned enne eksamit, et mõttetöö pole kõige sujuvam, nuusuta veidi piparmünti.

Jasmiin võib leevendada depressiooni. Jasmiin on väga kaunis. Istuta see oma akna alla ja naudi selle lõhna, mis mõjub inimesele ergutavalt ja aitab depressiivseid mõtteid hajutada.

Õun kergendab migreeni. Peavalu puhul võid leevendust leida ka värske õuna lõhnast. Lisaks aitab see maandada ärevust stressirohketes olukordades.

Oliiviõli tekitab täiskõhutunde. Oliiviõli on üks tervislikumaid õlisid, kuid selle head omadused ei piirdu vaid söömisega. Uuringute järgi tuleb välja, et ka selle lõhn aitab isusid taltsutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles